Kroonprintsess Victoria ja prints Daniel külastasid Tartus EÜSi.Foto: Mari Luud
Galeriid
29. oktoober 2014, 14:52

Galeriid ja uudist täiendatud!

GALERII JA VIDEO: kroonprintsess Victoria ja prints Daniel Tartus EÜS-is ja ERM-is (3)

Rootsi kroonprintsess Victoria ja prints Daniel külastasid Eesti viisiidi teisel päeval Tartus Tõnissoni tänaval asuvat Eesti Üliõpilaste Seltsi (EÜSi).

Pärast EÜSist väljumist kõndisid kuninglikud kõrgused turvameeste saatel üle tee ja sisenesid Eesti Rahva Muuseumi (ERM) näitusemajja uudistama meie vanavara.

Printsessi ja tema abikaasat olid tervitama tulnud kümned tartlased. Kuninglikud kõrgused ei pidanud paljuks inimestele lähedale minna ja neid tervitada. "Hei-hei," ütles Victoria talle lehvitanud pisitüdrukule.

ERMis aga toimus tähtis sündmus: muuseumile anti igavesele hoiule Rootsi Põhjala muuseumi Eesti-teemaline kogu. See koosneb ligi 300 esemest. Peamiselt on tegu rõivaste ja ehetega, mis on pärit saartelt ja Põhja-Eestist ning on kogutud erinevatel aegadel 19. ja 20. sajandi jooksul.

Seejärel osales Rootsi kuninglik paar seminaril "Fashion, cultural heritage and diversity", kus tutvustasid oma loomingut moe- või tekstiilikunstnikud Gudrun Sjödén, Anu Raud, Miriam Parkman, Elin Ivre ja Liisa Soolepp, keda on inspireerinud traditsiooniline käsitöö ja rahvapärimus.

Kroonprintsess Victoria ja prints Danieli visiit lõpeb Tartu Ülikoolis, kus tutvustatakse Eesti ja Rootsi pikaajalisi sidemeid hariduse ja teaduse vallas. Kõnelejate seas on Eesti haridus- ja teadusminister Jevgeni Ossinovski.