KULTUURIPÄRAND: ERMi juht Tõnis Lukas näitab printsess Victoriale muuseumi parimaid palu.Foto: Aldo Luud
Eesti uudised
30. oktoober 2014, 07:00

Lisatud Kanal 2 "Reporteri" video!

Kroonprintsess Victoria suhtles Tartus linnarahvaga (1)

Rootsi kroonprintsess Victoria ja prints Daniel külastasid eile Tartut ning meelitasid ka linnarahva tänavatele neid tervitama. Muu hulgas käidi ka ERMis ja Tartu ülikoolis.

Kui Rootsi kuningas Karl XVI Gustav ja kuninganna Silvia 1992. aprilli lõpus Tartut külastasid, sadas tihedalt lund. Paar pidi oma soojad riided välja otsima, et põhjamaises kevades toime tulla. Kui kroonprintsess Victoria ja prints Daniel eile Emajõe Ateenasse jõudsid, oli olukord teine – päike säras. Paljud tartlased olid tänavatele tulnud kuninglikku paari tervitama.

Päev algas kunglikul paaril Tõnissoni tänaval asuvas Eesti Üliõpilaste Seltsis, majja ajakirjanikke ei kutsutud. Edasi mindi Eesti Rahva Muuseumi (ERM).

Muuseumi trepiveerel oli paari kannatlikult oodanud ema koos kahe väikese tütrega. Lapsed jagelesid enne printsessi saabumist jalgratta pärast. "Ise tahtsite siia tulla, kaks tundi oleme oodanud, aga teie tegelete rattaga," pahandas ema ja osutas kaugelt lähenevale printsessile. Tüdrukud panid ratta maha ja lehvitasid Victoriale. Seda märganud, tõstis printsess käe ja lehvitas vastu: "Hei, hei!"

Victoria oli valinud garderoobi Eesti trikoloori-toonides. Riietuse tipp oli sinakas jakk, mis juba kaugelt silma paistis. ERMis andsid Victoria ning Daniel sümboolselt üle Põhjamaade Muuseumi (Nordiska Museet) Eesti etnograafilise esemete kogu, mis jääb ERMi alalisele säilitamisele. Ajaloolistest esemetest koostatud näitust rikastab Rootsi tänapäeva disaineri Gudrun Sjödeni Muhu kollektsiooni väljapanek. Needki esemed jäävad ERMi kogudesse.

Üleandmistseremooniale järgnes Eesti–Rootsi ühisseminar disaini, inspiratsiooni ja mitmekesisuse ainetel, kus peaesinejateks oli Gudrun Sjöden, Anu Raud, Elin Ivre ja Liisa Soolepp. Päev kulmineerus Tartu ülikooli külastamisega. Linnarahvas oli sellega kursis, sest 16 paiku oli ülikoolihoone lähistele tulnud kümned inimesed. Osa seltskonnast lasti sissepääsu juurde lindi taha seisma. Nendega läks Victoria ka juttu tegema. "Võtsime talle spetsiaalselt lille ka kaasa, andsime selle üle," rääkis üks neiu pärast Õhtulehele. Teine tüdruk lisas: "Ta küsis, kas oleme Tartust pärit. Vastasin, et jaa." Mõlemad kiitsid, et printsess oli ilus ja sõbralik. Õhtul sõitis kuninglik paar kodumaale tagasi.