Pilt on loole illustreeriv.

Foto: Mati Hiis
Lugejakiri
7. oktoober 2021, 19:57

Lugejakiri | Oht, mis varitseb ühistranspordis meist igaüht (5)

Õhtulehe viimane lugejakiri (õnnetused eskalaatoril) pani meile kirjutama Sille, kelle sõnul on ka tema korduvalt märganud olukordi, kus inimesed end ja oma lapsi sageli just ise ohtu seavad. Üks ere meenutus on tal ühistranspordist, kus ema enda ja imiku tervise ohtu seadis...

"Sõitsin bussis ja lapsekäruga tuli peale keskealine naine, ta ema ja lapsekärus oli beebi. Laps hakkas häält tegema, mille peale ema reageeris, aga minu üllatuseks võttis ta beebi kärust välja. Ja seisis siis beebi käes. Mu esimene mõte oli, et ta võib ju kukkuda. Endale ja beebile haiget teha. Ta sättis end veel seisma käsipuu vastu, mistõttu oleks pidurdades võinud ta enda ihuga vajuda beebile peale nii, et vaeseke jääks toru ja ema vahele surve alla. Vaatasin, et vanaema nagu sekkub- ise veel mõtlesin, et kogenud vanaema ehk näeb ohtu ette. Aga ei! Kuna lapsel kukkus lutt suust, siis tõmbas vanaema vankrilt piduri pealt ja võttis luti, aga unustas pidur uuesti peale panna. No mis te arvate, mis sai? Käru veeres järgmises jõnksus kõrval istuvale pensionärile näkku. Õnneks vist väga viga ei saanud. Vanaema haaras käru, aga mina surusin maha soovi sekkuda. See ema oli välimuse järgi piisavalt vana ja eeldatavalt ka elukogenud, et võiks mingeid asju hinnata osata. Tühje toole istumiseks jagus- miks ta ometigi ei istunud?! Nii me sõitsime neli peatust edasi, aga mul oli kuklas pidev hirm, et kui tekib liikluses ootamatu olukord ja see ema selle beebiga kukub või vajub. Bussis peaks ka olema mingid konkreetsemad reeglid vist paigas, et inimeste tervist hoida. Siis jääks ehk memmed kukkumata ja beebid terveks. Mind oleks see beebi kisa ja nutt palju vähem häirinud, kui see vaatepilt ohtlikust olukorrast. Ausalt! Eakad ja väikelastega emad peaksid bussis istuma! Olen nõus nende eest seisma ja istet pakkuma!” leiab Sille.

"Alles kaks päeva varem nägin, kuidas üks naine bussi pidurduse järel kukkus ühe vanainimese käru selga. Veel nii õnnetult, et seljaga just vastu seda jalutuskärul olevat pulka, millest kinni saab otsast hoida. Otse sellega hoo pealt selga saada.... Naise silmist oli see valu näha. Jube mõelda, mis beebiga oleks võinud juhtuda. Olge ettevaatlikud ja proovige ikka ohte ennetada. See oht varitseb ühistranspordis meist tegelikult igaüht,” soovitab naine.