Epp Petrone.Foto: Stanislav Moshkov
Eesti uudised
11. aprill 2020, 20:49

Epp Petrone pahandas sotsiaalmeedias piirivalvuritega, miks nad ei kandnud kindaid ega maske. Operatiivstaabi juht: ametnikel ei tulnud nende kasutamine meelde (6)

Eesti kirjanik ja kirjastaja Epp Petrone puutus kokku politseinikega, kes ei kandnud maske ega kindaid. Naisel tekkis küsimus, miks meie korrakaitseorganid ei kasuta isikukaitsevahendeid. Lõuna prefektuuri operatiivstaabi juhi Indrek Koemetsa sõnul ei tulnud ametnikel maski, kinnaste või kaitseprillide kasutamine meelde.

"Politsei/piirivalve peatas mu auto, kui käisin Setomaal Vene piiri ääres, sõbra perele teeotsa kraami viimas. Politseiga suhtlesime üsna pikalt. Viis minutit kindlasti kokku, ehk rohkemgi. Nad olid viisakad ja õiglased, aga neil polnud ei maske ega kindaid," kirjutab Petrone oma Facebooki postituses.

"Sain trahvi, sest mu tehnoülevaatus oli aegunud, täitsa nõus, olin trahvi väärt. Vabandasin seda küll eriolukorraga – mis on ka tõsi, see on põhjus, miks ülevaatus on korda ajamata. Ma just plaanisin minna seda ajama, kui Võrust ja Tartust hakkas viirusuudiseid tulema ning otsustasin mitte linna minna. Sain niisiis paberi peal trahviteate, 80 eurot. Paberi sain kinnastamata käes ja kirjutasin alla ka ise kinnastamata, nende pastakaga," jätkab ta.

Tekkinud olukord tekitas Epp Petronol mitu küsimust. Kas on tehtav meede, et tehnoülevaatuseid eriolukorras edasi lükata? Kas politsei-piirivalve tõesti ei pea kindaid-maske kandma?

"Selle ühe suhtluse pärast on mu isiklik elukaardimajake uppis. Ma ootasin appi-külla pensionäri, kes pidi taluelus aitama. Laps ootab aga sõpru, perest, kellega oleme vastastikkuse kokkuleppe teinud, et oleme korralikult omaette, peame korralikku karantiini, kuni lõpuks saavad lapsed koos mängida," selgitab Petrone, kuidas tema igapäevane elu segamini läks.

"Nüüd olen tagasi päevas null. Võimalik ju, et sain viiruse. Muidugi pesin kodus hoolega käsi, aga tuulise ilmaga meetri kauguselt maskita suheldes võisin selle saada õhu kaudu. Oluline info on siinjuures see, et Võru politseis on haigestumised. Just helistasin tuttavale, kes töötab selles vallas ja kinnitas seda," kirjeldab Eesti kirjanik ja kirjastaja.

"Kas siis ikkagi ei jagu politseile maske ja kindaid?" küsib Petrone. "Ma tõesti ei taibanud seda küsida, olin niisama kõrvad lontis. Suhtlus oli üsna pikk ja läbi avatud autoakna, maksimaaselt meetri kauguselt. Mu õde haigestus raskelt, on palavikuga voodis ja ta on ametlikult koroonaviiruse-haige. Ma võtan selle viiruse olemasolu ja levikut tõsiselt. Aga miks politsei seda ei tee?" 

"Sel hetkel autos ma ei julgenud ega taibanud seda märkust teha. Kui sõitma lõpuks hakkasime, siis laps autos ütles selle välja: "Emme, miks neil kindaid ja maski polnud?" Ma ei teadnud, mida vastata," tõdeb naine lõpetuseks.

Lõuna prefektuuri operatiivstaabi juht Indrek Koemets selgitas Õhtulehele, et kõigil eesliinil töötavatel politseiametnikel on isikukaitsevahendid siiski olemas. "Kuna see juhtum polnud esialgse info põhjal seotud koroonaviirusega, ei tulnud ametnikel maski, kinnaste või kaitseprillide kasutamine kahjuks meelde. Oleme nendega rääkinud ja nad on edaspidi sellevõrra kindlasti hoolsamad," kinnitas Koemets.

"Selliste tähelepanekute korral võib neist otse teada anda ka politseinikele, sest isikukaitsevahendid on kõigil kaasas ning pahatahtlikkusest või laiskusest keegi neid kasutamata ei jäta. Ka meile endile on meie tervis oluline," edastas Koemets ühtlasi palve kõigile, kes peaksid sarnastesse olukordadesse sattuma.