Illustreeriv foto.Foto: Martin Ahven
Maailm
9. aprill 2020, 21:21

Artikkel ilmus algselt 8.04, täiendatud 9.04

Soome arstid: Hiinast saabunud maskid haiglatesse ei kõlba! (7)

Teisipäeval Hiinast Soome jõudnud kaitsemaskide esimene saadetis ei vasta Euroopa Liidu haiglanõuetele. Põhjanaabrid tegid kaks tehingut ka Eesti ettevõtetega, mida juhivad soomlased ent paraku ei kõlvanud ka need kaitsevahendid haiglates kasutamiseks.

„Eks see natuke pettumus oli, aga ehk mitte eriti suur, oleme mujaltki Euroopast saanud infot, et Aasiast ja Hiinast pärit kaitsevahendid pole päris sellised, nagu oodatud,“ kommenteeris Soome sotsiaal- ja tervishoiuministeeriumi kantsler Kirsi Varhila pressikonverentsil.

Minema maske siiski kindlasti ei visata, Varhila sõnul leiavad need kasutust hooldekodudes. Ka Soome kriisivarukeskuse juht Tomi Lounema rahustab, et sealseks kasutamiseks on maskid täiesti kõlblikud. Seda, mis saadetisel siis haiglakasutuseks viga oli, täpsemalt ei selgu, kuid Varhila kirjeldas, et haiglad ei kasuta praegu õhemaid maske, mis muidu tavaolukorras oleksid täiesti aksepteerivad.

YLE vahendab, et kaitsevahendite äris valitseb praegu paras kaos. Haiglad ja muud asutused ei saa enam loota ainuüksi nende partnerite peale, kellelt normaalsel, rahulikul ajal maske-kindaid-kitleid ostavad. Seega võivadki saadetised „ootamatusi“ täis olla, nagu ka siis, kui Eestisse saabus oodatust palju vähem maske ning nendega kastide täiteks kaasa pakitud kraam oli kasutu pahn.

Soome tuleb uus maskisaadetis järgmisel nädalal, õnneks mitte samalt tootjalt ning lähinädalail loodab riik ka kodumaiseid kaitsevahendeid tootma asuda. Tomi Lounema lisab, et palja silmaga vaadates näivad maskid täiesti korralikud, kuid ega lennukis ei saa ju laboratoorseid kvaliteediteste teha. Seega ilmnesidki vead alles lähemal vaatlusel pärast vahendite kohalejõudmist.

Eesti kaudu tuli kaks kõlbmatut saadetist

Soome tegi ka kaks tehingut Eestis registreeritud firmadega, vahendab YLE. Üks neist tegeleb iluprotseduuridega ja teine on seotud hoopis kiirlaenudega. Mõlemaid juhivad soomlased. Tellimuse hinnaks oli viis miljonit eurot. Neljapäeva õhtul tunnistas Tomi Lounema, et neilt ettevõtetelt tellimine oli viga ning needki vahendid polnud haiglates kasutamiseks kõlbulikud. Suures kiirustamises ei jõudnud nad soomlastest ärikate taustu uurida. Kui iluoperatsioonidega tegelev Soome kohalik kuulsus Tiina Jylhä sai kriisivarukeskuselt ülekande, külmutas Eesti pank selle otsemaid. Ka laenuboss Onni Sarmastel on pikk ajalugu erinevate võlgnevustega.

Segadus põhjustas tüli ka kahe ärika vahel. Kuvalehti kirjutas, kuidas Jylhä arvas esiti, et Sarmaste tüssas teda.