KUNINGLIK PERE: Kuningannast vasakul seisab kroonprints Frederik ja paremal kroonprintsess Mary. Pildil on veel Frederiki ja Mary lapsed: poeg Christian (14), tütar Isabella (12) ja kaksikud Vincent ning Josephine (8). Foto tehti sel suvel kuninglikus suveresidentsis Graasteni lossis.
Inimesed
10. november 2019, 03:00

KUNINGAPERED | Taani kroonprintsessi tuleviku määras selgeltnägija

«Sa loobud heast töökohast suure armastuse nimel välismaa mehe vastu, kolid Euroopasse ja sinust saab kuulsus kogu maailmas,» ennustati ammustel aegadel praegusele Taani kroonprintsessile.

«Sa loobud heast töökohast suure armastuse nimel välismaa mehe vastu, kolid Euroopasse ja sinust saab kuulsus kogu maailmas,» ennustati ammustel aegadel praegusele Taani kroonprintsessile.

See ammune lugu pole kaugeltki linnalegend, sest Jens Anderseni kirjutatud Mary ja Frederiki elulooraamatus «Under bjælken» tunnistab kroonprintsess Mary ise: «Lahkusin tol päeval turult ja mõtlesin, et see kõik on küll väga lõbus, aga ei enamat. Ma ei võtnud seda tarokaartidega tehtud ennustust tõsiselt, kuigi huvitusin müstikast ja saatuse saladustest.»Aga … Ei möödunud palju aega, kui ettekuulutus hakkas täide minema. Kroonprints Frederik ja lihtsast soost Mary Elizabeth Donaldson kohtusid esimest korda 2000. aastal Sydney suveolümpiamängudel, kus kroonprints kunagise olümpiapurjetajana Taani purjetamistiimi aitas. Noorte pilgud leidsid teineteise kohalikus baaris, kus tulevased abikaasad juhtusid viibima ühes seltskonnas ja suhtlesid sundimatult kogu õhtu. Esimese kohtumise ajal vaikis prints oma kõrgest päritolust ja Mary sai alles hiljem teada temaga vestelnud sümpaatse noormehe tausta. Noored vahetasid telefoninumbreid ja armuromaan algas. «Tunded tekkisid esimestel minutitel ja tegu oli armastusega esimesest silmapilgust,» tunnistas paar hiljem.

Raske töö uue elu nimelKuigi alul peeti pikki telefonikõnelusi, saalis Frederik sageli ka Austraalia vahet. Ent üsna pea kolis Mary Euroopasse, esialgu Pariisi inglise keele õpetajaks. Varsti oli neiu aga Kopenhaagenis ja asus tööle Microsoftis.Ent mõne aja pärast jättis Mary töö ja pühendus täielikult printsessiks olemisele. Ta süüvis põhjalikult kuninglikku etiketti: kuidas süüa-juua, istuda-astuda, mida kanda. Neiu õppis Taani ajalugu ja poliitikat, õukonnaprotokolli, meediat, tantsu, avalikku esinemist, fotograafiat, sotsiaaltööd, moevoolusid – ühesõnaga kõike, et olla kuningapere väärikas liige. Lühikese ajaga sai Mary selgeks ka taani keele. Alates kihlumisest kuni pulmadeni olid tulevase kroonprintsessi päevad ülipikad ja õhtul voodisse jõudes olevat ta silmapilkselt uinunud. Piinarikka töö tõttu võttis naine kaalus tugevasti alla ja kurjad keeled kahtlustasid isegi anoreksiat.

Edasi lugemiseks: