Tuleva nädala neljapäeval kell 19 algab Athena keskuses dokumentaalfilmi „Elagu rock!“ maailma esilinastus. Film on valminud selliste rokisauruste nagu Metallica, Guns N’ Roses, Korn, Rob Zombie jpt osalusel. Foto: Tartuff
Eesti uudised
8. august 2019, 17:38

Tartuff keskendub tänavu muusikale, Metallica Tartu kontsert andis ideele veel hoogu juurde

Esmaspäeval kell 21.45 Tartu Raekoja platsil algava 14. Tartu armastusfilmide festivali Tartuff kava annab korraldajate sõnul võimaluse naerda, kaasa tunda, mõtiskleda ja saada uusi teadmisi.

Järgmise nädala esmaspäevast laupäevani elab Tartu taas armastuse ja filmide lainel. Aga mitte ainult – seekordse festivali teemaks on ka muusika. Linnaleht uuris festivali juhilt Agnes Joyet’lt ja programmijuhilt Dagmar Raudamilt, mida on sel korral oodata.

Kas kaudselt oli muusika fookusesse võtmise põhjuseks ka suvine Metallica kontsert Tartus?

Dagmar Raudam: Kaudseks põhjuseks oli jah Tartu suur muusika-aasta, sealhulgas juubelilaulupidu. Muusikateema panime paika eelmise aasta festivali – see oli kirjandusteemaline – viimasel päeval ning kui tuli info Metallica kontserdist Tartus, andis see vaid hoogu juurde. Nii langetasime näiteks otsuse võtta programmi dokumentaalfilm „Elagu rock!”, mille maailma esilinastus Tartus aset leiab. Los Angelesest saabub sel puhul siia ka režissöör Jonathan McHugh. Filmis tegeletakse rokifännidega, sealhulgas Metallica fännidega, ja sõna saavad paljud elavad rokilegendid, kes selgitavad oma suhet muusikaga.

Tähelepanu tasub juhtida ka festivali lõpufilmile, milleks on verivärske dokumentaalfilm „Marianne ja Leonard. Armastuse sõnad“. See on sügav kummardus Leonard Coheni ja tema muusa Marianne Ihleni armastusloole. Kavas leidub teisigi muusikaga seotud filme, kaasa arvatud kultuslik rokkmuusikal „Velvet Goldmine“ ning avafilm „Romeo ja Julia“.

Millise filmi Tartusse toomine osutus kõige suuremaks pähkliks? Milline linateos võiks vaatajaid enim raputada?

Dagmar Raudam: Ma usun, et „Marianne ja Leonard“ – selle värske ja oodatud filmi üle on väga hea meel. Ma loodan, et raputada võiks Berliini festivalil parimaks noortefilmiks nimetatud Soome linateos „Rumal noor süda“, milles elatakse sügava empaatiaga kaasa alles oma elutee esimesi samme astuvatele väga noortele ja „rumalatele“. Mitmekihiline ja ehmatav võiks olla ka Taani film „Ärtuemand“.

Kas kavas on ka mõni uus üritus ja/või muutus?

Agnes Joyet: Eriline on kindlasti festivali avamine, sest me ei tee seda mitte klassikalise filmiseansiga, vaid oleme koos Tartu 2024-ga loonud filmikollaaži „Kaadris on Tartu. Filmimaa Lõuna-Eesti“, mis raeplatsil langevate tähtede all vaatajateni jõuab. Ses elava koreograafiaga dekoreeritud filmijadas kohtuvad eesti filmi nostalgia, surematud repliigid ja loomulikult armastus. Mul endal on küll esimest korda nende 14 aasta jooksul tunne, et tahaks olla üks nendest tuhandetest Tartuffi fännidest ustaval klapptoolil ja lasta sel Lõuna-Eesti armastuslool end nostalgilisele filmirännakule viia.

Väga tavaline pole ka see, et mõni muusik meil uhiuut plaati esitleks, ja tuntud Tartu bluusimees, ka maailmas enesele nime teinud Andres Roots seda tänavu teeb! Tema vinüül on muide esimene Tartu plaadivabrikus pressitud seitsmetolline plaat. Tähelepanu juhiks ka meie teistele kohvikuüritustele, sealhulgas vestlusringidele eutanaasiast ja muusikast „Kas rock on surnud?“.

----------------------

Baltikumi suurimal vabaõhufilmifestivalil tuuakse 12.–17. augustini Tartu Raekoja platsi hiiglaslikule väliekraanile 11 erilist linateost. Foto: Aldo Luud

11 filmi väliekraanil

*14. PÖFF-i armastusfilmide festival Tartuff toimub 12.–17. augustini.
*Tartus Raekoja platsi suurel väliekraanil linastub 11 filmi, Athena keskuses 8 filmi.
*Festival avatakse filmikollaažiga „Kaadris on Tartu. Filmimaa Lõuna-Eesti“.
*Kõik seansid on vaatajatele tasuta.
*Festivali kohvikus leiab aset hulk eriüritusi, sh filmivestlused ja Tartu bluusimuusiku Andres Rootsi uue plaadi esitluskontsert.
Täpsemalt vaata: 2019.tartuff.ee.

----------------------
Ilma pärast ei muretse

Välikino hubasus sõltub väga palju sellest, kui ilus või kole on ilm, kuid Tartuffi korraldajad on otsustanud ilma pärast liigselt mitte muret tunda.

„Oleme nende aastate jooksul näinud Tartuffil nii erinevaid aastaaegu ja erinevast suunast sadavat vihma, et pikalt ette selle pärast enam muretsema ei hakka. Isiklikult vaatan ilmaennustust täpselt päev enne platsi ettevalmistamise algust, lihtsalt selleks, et teaksin, mis riided kodust nädalaks ajaks Tartusse kaasa pakkida. Tartuff tuleb ikka, kas siis lõõmava päikese või ootamatu öökülmaga – meie ilma ei muuda, aga ilm meid ka mitte,“ märgib festivali juht Agnes Joyet.