AJALOOHUVILINE LÄBI ELU: Kuigi hariduselt pole Indrek ajaloolane, on see valdkond teda kogu aeg huvitanud. «Ka ajakirjanikud saavad iga päev oma töös küsida, kuidas me oleme jõudnud nii kaugele, kui me seda oleme.»Foto: ERR
Mitmesugust
19. jaanuar 2019, 08:50

Indrek Treufeldt: ajaloosarja tehes saan isegi pidevalt midagi uut teada (1)

«Ajalugu on huvitav, sest saame sellest alati midagi õppida ja sellele toetudes otsida põhjuseid, miks üks või teine asi tänapäeval seesugune on,» lausub Indrek Treufeldt. 

«Ajalugu on huvitav, sest saame sellest alati midagi õppida ja sellele toetudes otsida põhjuseid, miks üks või teine asi tänapäeval seesugune on,» lausub Indrek Treufeldt. 

Indrek (49) on juba kümme aastat Eesti Televisiooni eetris ajaloosaateid teinud. Neist uusima saatesarja, «Vabadussõja loo» esimene saade jõudis teleekraanile möödunud pühapäeval. Miks on sel korral süvendatud vaatluse all just vabadussõda? «Saatesari sündis osaliselt Eesti Vabariigi sajanda sünnipäeva tähistamise tuules mõttest, et Eesti pole seotud vaid ühe päevaga ehk manifestipäevana tuntud 24. veebruariga. Olulisi sündmusi on teisigi. Riigi sünniga seotud protsess kestis ju kuni Tartu rahu väljakuulutamiseni,» räägib Indrek. Liiati otsustas tema sõnul Eesti riik, et me ei mõtle saja aasta tagustele sündmustele pelgalt ühel päeval, vaid mitme aasta jooksul.

Teine põhjus oli tõik, et seesugust järjepidevat käsitlust vabadussõjast pole seni teleekraanil olnud. Ja kolmandaks koostavad Eesti ajaloolased täiesti uut Eesti vabadussõja käsitlust ning ekraanile jõudnud telesaade on sellega osaliselt seotud. «Ka akadeemilisel rindel tegutsejad saavad meie saates sõna ja toetavad meid väga palju,» märgib telemees.

Edasi lugemiseks: