Foto: Reuters / Scanpix
Kultuur
23. november 2016, 06:00

Hondurase esileedi sipleb skandaalide võrgus

Hondurase esileedi Ana García de Hernández oli riigis üsna populaarne, kuni tema mainet avalikkuse silmis kahjustas mitu piinlikku juhtumit.

Ana Rosalinda (48) üks emapoolne esivanem oli kindral Tiburcio Carías Andino, kellest sai 1933. aastal Hondurase seaduslik president ja hilisem diktaator. Tüdruk ise tuli ilmale Hondurase keskklassi perekonnas, kus oli kokku neli last: Ana kõrval veel Julia, Lottie ja Guillermo. Oma lapsepõlve veetis esileedi Juticalpa linnas, mis oli tema isa sünnipaik, alles hiljem kolis ta pealinna Tegucigalpasse keskharidust omandama.

Jumala kingitus

Abielu Ana ja presidendi Juan Orlando vahel sõlmiti 3. veebruaril 1990. Sellal olid mõlemad õigusteaduskonna tudengid. «Tutvusin Juan Orlandoga ülikoolis, olime eakaaslased, kuid alguses me teineteist ei märganud. Üks ühine sõber tutvustas meid ja sellest saigi suhtlus alguse. Käisime poolteist aastat ja lõpuks abiellusime,» on naine jutustanud. Ta on öelnud, et mees pole lillede ega serenaadide inimene, kuid peab Orlandot oma elu armastuseks. «Ta on mees, kelle jumal kinkis mulle abikaasaks.»

Esileedi nimetab oma suurimaks saavutuseks lapsi: «Mu elu keskmes on mu pere, meie lapsed annavad põhjuse elada. Tänan jumalat, et ta on andnud mulle stabiilse ja õnneliku abielu.» Nüüdseks on peres kolm last, kuid presidendil on varasemast suhtest Ivonne Bonillaga veel üks tütar: Ivonne María Hernández Bonilla.

Hoiatab inimkaubitsejate eest

Ana on võtnud üheks oma südameasjaks võidelda laste ja noorte inimeste pagemise vastu riigist. Enamasti siirdutakse illegaalselt Ameerika Ühendriikidesse, kus satutakse elu hammasrataste vahele ja jäädakse elama haledatesse varjupaikadesse. Honduras aga kaotab sellega jäädavalt suure hulga noori inimesi. «Ärge riskige oma eluga! Teie tulevik on kodumaal!» hoiatab esileedi. Tänavu augustis võttis ta taas sõna ebaseadusliku migratsiooni vastu, sidudes teema oma tütrega. «Mu tütar on just lõpetanud keskkooli ja tahan ta välismaale õppima saata,» teatas Ana ühe kooli lapsevanematele. «Ma ei kavatse aga saata teda Ameerikasse koos «koiotiga». See ei tuleks kõne allagi. Ta läheks sinna seaduslikult.» Olgu öeldud, et koiotiks nimetatakse inimkaubitsejat, kes toimetab korraliku tasu eest Ladina-Ameerika inimesi Ameerikasse. «Selle raha eest, mis te maksate inimkaubitsejatele, võiksite luua oma lastele paremad elutingimused siinsamas Hondurases. Pole tarvis ette võtta ohtlikku teekonda, mis võib maksta teie lastele elu,» rääkis esileedi lapsevanematele.

Luksuslik maja Miamis

Viimasel ajal on naisega seotud mitu suurt skandaali, mis on täitnud nii Hondurase kui ka teiste maade ajalehtede-ajakirjade esikaasi. Tänavu augustis pani ajakirjandus tähele, et Ana teeb salapäraseid reise Guatemalasse ja Miamisse. Ta käis reisimas üksi, ilma abikaasata. Sellele vaatamata oli esileedi käsutuses USAsse sõites presidendi ametilennuk, naisele olid lennuväljale vastu tulnud luksusautod ja teda turvasid presidendi ihukaitse mehed. Mõnikord oli kohal ka helikopter, mis on ostetud Kanada firmalt 12 miljoni dollari eest. Presidendi administratsioon jättis aga kõigile küsimustele, mis puudutasid esileedi üksinda tehtud välisreise, vastamata.

Eelmise aasta suvel imbus aja­kirjandusse info, et Anal on Ameerika Ühendriikides Miami kõrgklassi äärelinnas luksuslik maja, mille ta oli ostnud kahes osas. Meedia teatel olevat villa maksnud veidi üle 804 000 dollari. Hiljem selgus, et teise sissemaksena tasus naine maja eest veel üle miljoni dollari, mis teeb hoone koguväärtuseks umbes kaks miljonit dollarit. Ajakirjanikud nuhkisid veel välja, et esileedi oli maja ostnud 2013. aasta juunikuus.

Usaldamatus ka presidendi vastu

Inimesi pahandas asjaolu, et nii kalli maja ostmiseks peab tavaline Hondurase tööline tegema tööd 485 aastat. Seetõttu jätkas ajakirjandus uurimist ja üsna pea avaldati esileedi uhkest Florida-majast ka fotosid ja videoid, mis võimendasid ­skandaali. Samuti ei saadud aru, miks oli luksusliku villa ostmist püütud kiivalt varjata. Kolmandaks oli teada, et Ladina-Ameerika mitme riigi ebaseaduslikud ekspresidendid on varasematel aastatel oma pelgupaiga õigusemõistmise eest leidnud just Miamis, mis tekitas usaldamatust ka praeguse presidendi vastu.

Esileedil pole viimasel ajal olnud tasuvat tööd ega korralikku palka, mistõttu jääb arusaamatuks, kuidas USA pank talle laenu andis. Ana ise on rääkinud, et olevat saanud maja ostmiseks raha oma advokaaditöö säästudest ning Mary Kay, Herbalife’i, Avoni ja teiste firmade ilu- ja tervisetoodete ning naistepesu müügist.

Maja hakkas Hondurase meediat ja inimesi sedavõrd huvitama, et esileedil polnud pääsu ja ta pidi ostu selgitama. Ana García teatas ametlikus avalduses, et tema perele kuuluv maja osteti USA pangast saadud laenuga, mida ta peab tagasi maksma 30 aastat. Samas jättis ta panga nime ütlemata.

Lähisugulane ministriks

Hondurase avalikkus sai üsna pea teada, et 2010. ja 2014. aasta vahel oli paljude kohalike poliitikute ­pangakontole jõudnud miljoneid dollareid altkäemaksuraha, puhtaks poisiks ei peeta ka praegust ­presidenti. Arvatakse, et Hernándezki sai oma noosi. Teisalt on Miami maja Ana nimel, mistõttu jääks võimaliku lahkumineku korral praegune riigipea tühjade pihkudega.

Ajakirjandus on leidnud presidendi Juan Orlando Hernándezi tegevusest veel üht-teist skandaalset. Nimelt pidavat presidendi õe Hilda kodumaja maksma veel rohkem kui esileedi villa – 2,5 miljonit dollarit. Samuti kritiseeriti presidenti selle eest, et ta nimetas oma õe ministriks, kuigi seadus keelab määrata tähtsatele ametikohtadele lähisugulasi. Kõige selle tõttu võib Hondurase linnade tänavatel näha demonstrante, kes nõuavad tõhusamat võitlust korruptsiooniga ja soovitavad presidendil koos esileediga ametist tagasi astuda.

Hondurase esileedi Ana García de Hernández

Sünninimi: Ana Rosalinda García Carías Sündinud 21. septembril 1968 Tegucigalpa linnas Abikaasa Juan Orlando Hernández Alvarado (Hondurase president alates 2014) Abielu: 1990 Lapsed: poeg Juan Orlando, tütred Ana Daniela ja Isabela