Foto: PantherMedia/Scanpix
Suhted
11. detsember 2018, 19:25

KUI ENAM EI SEISA: kõik, mida mehel on hea teada erektsioonihäiretest (33)

Men’s Health kogus kokku kaheksa kõige põletavamat küsimust erektsioonihäirete teemal. Küsimustele vastas uroloog, raamatu „The Penis Book“ autor ning endine California uroloogide assotsiatsiooni president Aaron Spitz.

Milline on keskmine vanus, mil erektsioonihäired ilmnevad?

Umbes 40% meestest märkab mingil kujul probleeme 40. eluaastaks. Peenise vananemine algab juba hilistes 20ndates, aga probleem muutub märkamiseks piisavalt tõsiseks 40ndatest. Mehe vananedes kasvab erektsiooniprobleemide tekkimise tõenäosus 10% kümnendi kohta ja kasvab ka probleemi tõsidus.

Mis on erektsioonihäirete peamised põhjused?

Tavaliselt põhjustavad häireid probleemid peenise verevarustus, selle põhjuseks on peenise veresoonte kõvenemine ja kitsenemine. Enamasti kaasneb see vanemakssaamisega, veresooni ääristavad lihasrakud muutuvad kangemaks ja painduvad kehvemini.

Teised põhjused on kõrge vererõhk, suhkruhaigus ja südamehaigused, mis samuti kahjustavad ja kitsendavad veresooni.

Noorte meeste seas on erektsioonihäiretel sagedamini psühholoogilised põhjused. Näiteks sooritusärevus tekitab adrenaliini eritumist, aga see sunnib verevoolu elutähtsatesse organitesse nagu süda, kopsud ja aju ning sõrmede, varvaste ja peenise jaoks on verd liiga vähe.

Kuidas erektsioonihäireid ennetada või vähendada?

Enamasti tuleb parandada peenise verevarustust. Kohest leevendust pakuvad ravimid, mis suurendavad lämmastikoksiidi ligipääsu riista veresoontele. NO muudab lihasrakke liikuvamaks ja vere ligipääs paraneb. Ka püsivad vastavad lihasrakud selle aine abil kauem nooremana ning veresoonte kõvastumine ja kitsenemine võib isegi tagasi pöörduda. Korralik toitumine ja regulaarne sportimine hoiavad NO taset normis.

Kegeli harjutused aitavad hoida peenist korralikult ülespumbatuna, korralik uni suurendab testosterooni ja vähendab adrenaliini eritumist. Ka on mõistlik pöörata pornole selg: üleküllastumine muudab tuimemaks neid aju piirkondi, mis vallandavad kirge, erektsiooni ja orgasmi.

Kas erektsioonihäiret on võimalik täielikult välja ravida?

Suuremal osal meestest saab seda efektiivselt ravida. Enamasti aitavad tervislikumad valikud meestel aja jooksul olukorda parandada ja neid varakult rakendades ka ennetada. Paljudel juhtudel on siiski vaja ravimeid ja mõnikord ka kirurgilist abi.

Millised on erektsioonihäireravimite tulud ja riskid? Kas mõni neist on teistest parem?

Kõik müügisolevad tabletid töötavad ühe põhimõtte järgi: suurendades lämmastikoksiidi toimet peenises. Enamasti on neil väiksed kõrvalnähud. Mõned töötavad kiiremini, aga mõned pikemaajalisemalt. „Parimat“ ravimit pole olemas, mõned töötavad küll osade meeste puhul paremini, aga erektsiooni suurendamisel on kõik sarnase mõjuga. Tabletid siiski kõigi puhul ei tööta. Suurim risk on ravimite kasutamine koos nitroglütseriiniga: see võib lõppeda surmaga.

Millised toidud võiks erektsioonihäirete puhul aidata?

Peenise jaoks on toidupoe parim osa juur- ja puuviljade osakond. Eriti just rohelised lehtköögiviljad on head NO allikad.

Miks tekitab alkohol erektsioonihäireid?

Erinevatel põhjustel. Võta üks liigne jook ja see kahandab NO tootmist riistas ja seeläbi verevarustust. Rohke alkohol tuimendab ajus kiretunnet ja teeb ka orgasmi saamise raskemaks. Aja jooksul kahjustab alkohol närve, mis tekitavad peenise erektsiooni. Ja kui maks on lõpuks kahjustatud, siis kukub testosterooni tase.

Kuidas selgitada erektsioonihäireid uuele partnerile?

Parim poliitika on ausus ja selgus. Kui tead ise oma häirete põhjuseid ja ka lahendusi, siis valgusta oma partneriti, et te saaksite koos seksuaalset lähedust nautida, nagu kõike muudki, mida te koos naudite. See ei pea olema mingi häbiasi, sest on meditsiiniline seisund nagu iga teinegi ja pealegi ravitav.