Pensionärid joovad aina sagedamini ja rohkem. Foto: Vida Press
Terviseuudised
5. september 2018, 13:41

SOOME JOOB NII: pensionärid joovad aina rohkem ja viinasurmad sagenevad (6)

Kui enne tähendas vananemine alkoholi tarvitamise vähenemist, siis nüüd on vastupidi. Pensionärid joovad aina rohkem ja sagedamini  kui varem, vahendab Iltalehti uuringut "Näin Suomi juo".

Ka nüüd joovad mehed rohkem kui naised, kuid viimastel aastatel on pensionieas naiste alkoholilembus aina kasvanud - see on  suur muutus.

Uuringu järgi meeldib alkohol eriti 1946-1969 sündinud naistele: nende hulgas on regulaarne alkoholitarvitamine tavalisem kui neist varem või hiljem sündinute hulgas. 

Üle 70-aastaste naiste alkoholitarvitamine tõenäoliselt kasvab, kui 1946-1969 sündinud naised jõuavad sellesse ikka.

Vanemad naised joovad üha enam

20 aasta jooksul on naised meestele joomises järgi jõudmas. Aastal 1993 tarbis 65-84-aastastest naistest vahel  alkoholi 38%. Aastal 2016 aga juba 62%.

Kui aastal 1993 tarbis 65-84-aastastest naistest alkoholi vähemalt korra nädalas 8%, siis aastaks 2013 oli see kolmekordistunud ehk  24%.

Meestel on joomise sagedus sama aja jooksul pea kahekordistunud.

Kuigi pensionieas naiste alkoholitarvitamine on suurenenud, joob enamik neist korraga vähe.

Meespensionär joob sageli üksi

Radikaalsed muutused on toimunud nooremapoolsete meespensionäride hulgas. Neist iga teine joob korraga vähemalt 3 annust alkoholi ja iga viies vähemalt 5 annust.

Meespensionär joob enamasti kodus. Peaaegu iga kolmas meespensionär joob üksi. Naised on joomisel seltskondlikumad. 

Üle 60aastaste hulgas on alkoholist põhjustatud haiguste arv viimastel aastatel sagenenud. Viimase paarikümne aastaga on selliste haiguste arv üle 60. aastaste seas kasvanud 50%.