Foto on illustratiivne.Foto: Robin Roots
Eesti uudised
15. august 2018, 16:34

Küsimusele vastab politseimajor Sirle Loigo

Mida teha, kui näed autoroolis telefoni toksivat juhti? (34)

"Mida peaksin tegema, kui näen autoroolis telefoni toksivat juhti?" esitab Naistelehe peatoimetaja Merle Luik oma värskes ajakirjas küsimuse.

Ta lisab kirjelduse, kuidas telefoni näppinud juht tema ees korduvalt pidurdas ja keset teed seisma jäi. Katse juht virtuaalmaailmast kerge signaaliga tagasi päris liiklusse tuua lõppes läbi autoakna huultelt loetud sõimuga.

"Tegelikult jäi see olukord mind väga vaevama. Ega see, mida mina tegin, ju ka päris normaalne ole. Sõitsin kõrvale ja hakkasin lihtsalt keset liiklust signaalitama... Aga ma tõesti ei tea, mida oleks sellises olukorras õige teha," arutleb Luik, et roolijoodikut saab politsei telefonivihje peale kontrollida, aga katsu sa tagantjärele nutinäppimist tõendada.

Küsimusele vastab politseimajor Sirle Loigo: „Ühest ja head lahendust ei ole. Kindlasti on oluline, et püüd kedagi liikluses korrale kutsuda ei pane rohkemaid liiklejaid ohtu. Sõidukiroolis telefoniga teise juhi keelatud tegevust filmides ei erine üks rikkumine teisest. Oluline on ise rahulikuks jääda ja leida märkuandmiseks ohutu moodus.

Teisele sõidukile kõrvale sõitmine võib kergesti viia liiklusõnnetuseni. Juhil lasub kohustus olla veendunud manöövri ohutuses. Signaali tohib anda ohu tekkimisel ning asulavälisel teel teise liikleja tähelepanu äratamiseks. Samuti võib juht vilgutada tulesid teise liikleja tähelepanu äratamiseks.  

Roolis telefoni toksivale juhile parim viis märku andmiseks on foori taga või liikluseisakus silmside loomine, enamus meie juhte saavad aru, et teguviis ei ole õige.

Parim, mis me teha saaks, on, kui me ühiskonnas lepiks kokku, et me ei pane liikluses teisi ohtu ega tegele sõidukiroolis kõrvaliste tegevustega. Kindlasti saavad siia panustada kõik tööandjad, kolleegid - kui tead, et teine on sõiduki roolis, ära helista. Ja kui ilma ei saa, siis taga, et sõidukis oleks käed-vabad süsteem.

Kui tegemist on ilmselge vahetu liiklusohuga, mis vajaks kohest sekkumist, siis sellisest olukorrast tuleks koheselt teavitada häirekeskust numbril 112.“