PantherMedia 21490369 Woman blow drying her hair in front of mirrorFoto: Arne Trautmann
Mitmesugust
26. november 2017, 12:39

Aeglane kuivamine kahjustab juukseid!

Ideaalne föönisoeng pole juhus. Ainult vähesed aga teavad, et sel on ka teaduslikult tõestatud tehnika, mis annab täiusliku tulemuse.

Hiljuti avaldas Cambridge’i ülikooli doktor Tim Moore Briti ajalehes Daily Mail ülevaate oma uuringust, kuidas juuste kuivatamine ja pesemine võib teha neile nii head kui ka halba. Et õppida täiuslikku soengut tegema, tuleb endale enne aga juukse struktuur selgeks teha. Kiharad koosnevad keratiininimelisest proteiinist, samast ainest koosnevad ka küüned, suled ja küünised. Välimine kiht kaitseb. Seda nimetatakse ka sarvkihiks ehk kutiikuliks, mis on kaltsifitseeritud keratiin. Keskel on kiudosa ehk korteks, mis koosneb samuti keratiinist, aga on palju paindlikum, kuna see pole kaltsifitseerunud. See annab juustele elastsuse ja tugevuse.

Õhu käes kuivatamine?

Võiks arvata, et parem on lasta juustel õhu käes kuivada kui fööni kasutada. Nii see aga doktori väitel ei ole. See on hoopis kahjulikum. Kuidas nii? Kui teed pea märjaks, muudab see kohe karva molekulaarset struktuuri. Kui juuksed on märjad, imendub vesi kaitsva sarvkihi kaudu kiudosasse, mis omakorda paisub ja muudab karva nõrgemaks.

Kutiikul kujutab ehituse poolest plaadikesi, mille vahele läheb vesi. Kiharad võivad endasse imada oma kaalust kuni 30 protsenti vett. Mida kauem on juuksed märjad, seda halvem. Pidev juuksekarva paisumine ja seejärel aeglane kuivamine tekitab juustesse mikromõrasid. Parem on kahjustusi vältida ja kuivatada juuksed kiiresti kuuma õhuga.

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse