Foto: Gabriela Liivamägi
Mitmesugust
25. oktoober 2017, 07:51

Maarja Jakobson räägib ausalt ja avameelselt ahistamisest: „See on ainus ravim selle õuduse vastu!“

Näitlejanna Maarja Jakobson ütleb, et ahistamisest võimalikult avalikult rääkimine on ainus ravim selle õuduse vastu. Ent on vaja veel tööd teha, et tüdrukutel oleks rohkem eneseuhkust ja nad näeksid maailma laiemalt kui lihtsustatud printsessimuinasjutuna.

Maarja (39) ütleb, et see teema puudutab teda isiklikult. «Olen nii palju kuulnud teistelt naistelt karme lugusid, et tean: see teema on olemas ja väga tõsine,» sõnab naine. Tal endal on olnud õnne otsesest ahistamisest pääseda. «Keskkooli viimases klassis sattus küll kord mu teele liputaja, korra elus olen käinud ka kiropraktiku juures, kes päris korrektselt ei käitunud. Selleks ajaks olin aga juba nii suur tüdruk, et mõlemad kogemused ajasid rohkem naerma.»

Ka seriaalis «Nukumaja», kus näitlejanna mängib, on ahistamine olulise loona sees. «Peategelane Eva (Karin Rask) otsib vastuseid oma lapsepõlve painajatele; minu tegelaskuju Anete käitub naisena, kes on ilmselgelt olnud ahistavates suhetes,» selgitab Maarja. Aeg on tema sõnul selline, et kaua varjus olnud asju tuuakse päevavalgele.

Kolme lapse, kahe poja ja tütre emana on ta samas üsna murelik. «Vägivald lapsepõlves, teismeeas, paarisuhtes on aina tõsisem teema. Mitte ainult naiste suhtes – sama võivad kogeda ka noored mehed.»

Ehkki kõike seda võib olla raske kuulata, on oma lugude avalikuks tegemine naise meelest ainus ravim selle õuduse vastu. Praegu on ots selgelt lahti tehtud, lugusid tuleb kindlasti veel. «Neile, kes küsivad «Miks nüüd, miks te enne vait olite?», on vastus lihtne: ei julgenud. Ühiskond on kogu aeg olnud ohvrit süüdistavas positsioonis. Paistab, et see jää hakkab vaikselt murduma.»

Maarja nendib, et meile võib tunduda, nagu oleks praegu seksuaalset ahistamist järsku väga palju, kuigi tegelikkuses on tänu julgetele rääkijatele rünnakuid pigem vähemaks jäänud. «Terve 20. sajand on naised enda eest võidelnud ja tulemused on täiesti olemas.»

Artikli täismahus lugemiseks:
Telli digiajakiri €/kuu
Oled juba lugeja? Logi sisse