Foto: Robin Roots
Eesti uudised
17. oktoober 2017, 11:45

Kooseluseaduse tühistamise seaduse eelnõu langes menetlusest välja (174)

Tänasel riigikogu istungil arutati esimese küsimusena EKRE poolt algatatud kooseluseaduse kehtetuks tunnistamise seaduse eelnõu.  Seaduse eelnõu lükati tagasi ja see langes menetlusest välja. Eelnõu tagasilükkamise poolt oli 47 liiget, vastu 19.

Kõnetoolis esinedes ütles EKRE esindaja Martin Helme, et nende ettepanek on tühistada Eestis kooseluseadus. "See on praeguses koosseisus kolmas kord, kui me seadust üritame tühistada. Kooseluseadus on rakendamata. Ei paista, et see saab niipea rakendatud. Tõsi, me näeme, kuidas kohtute kaudu üritatakse põhiseadusliku korra nöökimise läbi, siis kohtud üritavad kaaperdada parlamendi rolli ja seda rakendada omal käel. Et sedagi ei saaks lubada juhtuda, on vaja kooseluseadus tühistada."

Samasoolised on täiesti ebaoluline hulk ühiskonnas

Helme sõnul ei vaja EKRE seisukohalt  samasooliste omavahelised suhted mingit riiklikku regulatsiooni. "Tegemist on täiesti ebaolulise hulga inimestega Eesti ühiskonnas, kes kõigele lisaks elavad väga ebastabiilselt koos. Las inimestel olla see rõõm kolida kokku ja lahku nii palju kordi, kui nad tahavad, või olla rohkem kui kahe- või komekesi paaris, või ma ei tea, mida iganes. Mis see minu asi on. Aga riiklikult seda reguleerima ei peaks. Mis vastab küsimusele, kas kooseluseadus või paarkonnaseadus või tsiviilpartnerlus. Kõik üks prügivedu, mingit vahet ei ole. Ei vaja regulatsiooni ja kõik."

Sotsid ajasid Helme segadusse

Sotsiaaldemokraatide esindaja Liisa Oviir küsis Helmelt, milline on tema arvates seos eestlusel kooseluseadusega ja milline on traditsiooniline perekond Eestis aastal 2017?

"Ma tegelikult olen veidi segaduses, ma ei saa aru kooseluseaduse seosest eestlusega või homoseksuaalsuse seosest eestlusega," vastas Helme. 

Ta tuletas meelde, et traditsiooniline perekond aastal 2017 on samasugune, nagu ta oli aastatel 2001 või 1970. "See on üks mees, üks naine, nende püsiv kooselu või püsiv liit, mida on eri aegadel erinevalt ühiskondlikult tunnustatud. Vanasti oli ta kiriklik laulatus, nüüd on ta võib-olla riiklik registreerimine, aga igal juhul on ta kuidagi fikseeritud, tunnistajate poolt või üleüldiselt aktsepteeritud ja fikseeritud. Ja nende lapsed. See on traditsiooniline abielu. Ja see on samasugune olnud kõikides ühiskondades aegade algusest saadik ja ta on Eestis samasugune."

Helme: ka lesbil on võrdne õigus kõikide teiste Eesti naistega leida endale mees ja abielluda

Ta lisas, et kooseluseadus ei ole põhiõigus ega inimõigus. "Muide, väga huvitav, ma sattusin valimiskampaania käigus vestlema ühe lesbiga, kes tuli minu juurde ja ütles ausalt, et ta tahab minuga tüli norida. Jutt käis loomulikult kooseluseadusest. Ja tema oli ka seda meelt, et kooseluseadus on inimõigus. Ma siis kannatlikult üritasin selgitada, et temal kui naisterahval, täisealiselt teovõimelisel naisterahval on võrdne õigus kõikide teiste Eesti naistega leida endale mees ja abielluda. Igal Eesti mehel on võrdne õigus leida endale naine ja abielluda, seda õigus ei ole keegi neilt ära võtnud, see õigus on neil võrdne kõigi teistega. See, mida tema tahab, on eriõigus. Eriõigus saada riiklikult tunnustatud kooselu – teistsugune kui teistel. See ei ole inimõigus, see ei ole põhiõigus, see on erikohtlemine, mida nõutakse. Erikohtlemine tunnuse alusel, mida me veel mõni aastakümme või inimpõlv tagasi pidasime väga taunimisväärseks käitumisviisiks. Ja ütleme ausalt, et väga suur osa Eesti inimesi peab seda jätkuvalt väga taunimisväärseks käitumisviisiks. Me ei represseeri seda kuidagi, sest me usume inimese eneseteostamise õigusesse, aga me ei pea seda riiklikult tunnustama, heaks kiitma, ammugi mitte eriõigusi jagama selle alusel."

"Nad tahavad mult selle ära võtta, kuradid"

Helme  tunnistas, et käib kiriku rüpes rahu saama moodsa aja hulluste eest. "Aga nad tahavad mult selle ära võtta, kuradid. Nad tahavad mult selle ära võtta ja ära solkida. Kui me tekitame olukorra, kus kirik peab olema see institutsioon, mis on viimane ja ainus kaitsevall traditsioonilise abielu kaitsel, siis me sellega paneme sisuliselt ikkagi selle vaese kiriku jõhkra löögi alla. Ma olen ise enne valmis olema see kaitsevall, ma ei taha, et see oleks kirik," sõnas ta. 

Aseesimees Enn Eesmaa soovitas seepeale tungivalt riigikogu saalis vägisõnu mitte kasutada, isegi siis, kui vägisi neid tahaks kasutada. 

Helme: Ma tean inimest, kes kooseluseaduse tõttu Eestist ära kolis

Eiki Nestor küsis Helmelt, kas ta teab kedagi, kelle isiklik elu on kooseluseaduse tõttu kuidagi muutunud?

"Mina tean konkreetselt inimest, kes Eestist ära kolis, sellepärast et teda nii vihastas kooseluseaduse vastuvõtmine. Tean konkreetset inimest, kelle elu muutus põhimõtteliselt selle tõttu. Ma tean kümneid ja kümneid inimesi – kuulake-kuulake! –, ma tean kümneid ja kümneid inimesi, kes ütlesid, et nad on Eesti riigis sügavalt pettunud selle seaduse vastuvõtmise tõttu. See on seadus, mis on pööranud väga paljusid inimesi Eesti riigi vastu. See on halb seadus ja see on mõjutanud inimeste elusid," kinnitas Helme.