Inimesed
21. juuni 2017, 14:53

VIDEO | Metsakutsu: narkootikumid alkoholi asendama ei hakka

Mõni aeg tagasi tekitas sotsiaalmeedias melu räppar Metsakutsu, kodanikunimega Rainer Olbri postitus jaanipäeva ja alkoholi teemal. Nimelt on mehe sõnul uhke suvepüha kujunenud joomise sünonüümiks. „Jaanipäev on purjuspeaga ujumise aeg, roolijoodikute aeg, kaklemise ja õnnetuste aeg,“ teatas 29 aastat kaine olnud muusik ning innustab seega tuleval nädalavahetusel mitte tilkagi alkoholi jooma. Täna lõunal toimunud arutelul "Jaanipäev, lapsed ja alkohol...?" jagas Olbri, millises seisus näeb ta tänapäeva noori ning mis võis teda ajendada juba varakult mitte hakata jooma.

„Kui vaadata noori täna, siis mina näen, et noored on paremas seisus, kui sel ajal, mil mina noor olin. Mulle tundub, et noored on korralikumad,“ rääkis tuntud räppar, et talle tundub, et tänapäeval on haridus äge asi: „Sel ajal kui mina koolis käisin, see nii ei olnud. Lahe oli korvpalliväljakul olla või grafitit linnapeal joonistada,“ lisas mees, et nüüd on äge õppida ja häid tulemusi saada. Teiseks on äge igasugune sportimine ja liigutamine. „Mulle tundub, et kõik need asjad on eelsamm selleks, et joomine ja suitsetamine ei ole enam äge. Minu sõprusringkonnas on suitsetajaid väga vähe. Kui vanasti tobi ette panid, olid ülepiirkonna vend.“

Mehe sõnul liigub evolutsioon erinevates valdkondades sinna suunda, et olla alkoholi liigtarbimise vastu ning kui juba on seltskonnas keegi, kes ei joo, siis see mõjub ka teistele kaasakiskuvalt. „Mu sõber, kellega anname kontserte, ei ole kuus kuud joonud ja tal ei ole selleks kindlat põhjust. See on mingisugune loogiline asjade kulg. Kui satume halba seltskonda, siis on kergem minna halvale teele ning samamoodi jääb ka hea külge,“ rääkis Olbri, et tal on tunne, et see idee toimib ning ei ole vaja alkoholitarbijaid kuidagi teistest eraldama hakata. „Kui me suudame normaalsust muuta sügavamalt, siis me jõuame kaugemale,“ on muusik tuleviku suhtes positiivne.

Narkootikumid alkoholi asendama ei hakka

Samamoodi nagu ei tarbi Metsakutsu alkoholi, innustab ta olema puhas ka narkootikumide suhtes. „Ma loodan, et see ei asenda alkoholi. Kui ma vaatan popkultuuri, siis hästi lahe on narkootikumidest rääkida, eriti selles valdkonnas, milles mina tegev olen. Hästi paljud muusika ja artistide teemad keerlevad selle ümber ja eks see on märk sellest, et poe letid näevad välja sellised, mida tarbitakse. Sa ei tee globaalseid hitte narkootikumide teemadel, kui see inimesi ei kõnetaks,“ tunnistas räppar, et ta näeb selles kindlasti ohumärki, aga ta usub, et pole vahet, kas rääkida narkootikumidest või alkoholist, probleemile sügavamalt lähenedes mõjub see tervikule arusaamale.

Lisaks näitab hetkel ka Eestis tehtud statistika, et asendumist ei ole vaja karta. Need, kes on teinud kanepit, neist 99 protsenti on varem alkoholi joonud.

Hea lugeja, mida arvad sina? Kas narkootikumid võtavad alkoholi noorte seas üle?