Ema ja laps mõlemad oma tööd tegemas. Pilt on illustreeriv.Foto: PantherMedia / Scanpix
Mitmesugust
5. juuni 2017, 19:09

KUMBA VERSIOONI EELISTAD? Ema kirjutas lapse vanamoelise koduse ülesande ümber

Nagu paljudel tööl käivatel emmedel, pole ka Lynne Polvino elu mingi meelakkumine. Ta käib täiskohaga tööl ja kasvatab koos abikaasaga nelja-aastast poega ja kuueaastast tütart, kirjutab veebileht 22 Words. Tütar tõi aga ühel päeval koolist ema arvates niivõrd iganenud sisuga kirjatüki, et naine tegi sellest enda, tänapäevasema versiooni.

Emakeeletunnist kaasa saadud kodune ülesanne on olemuselt lihtne: paberil on tekst ja õpilane peab valima õiged sõnad, millega täita teksti jäetud lüngad. Asi polnud selleks, justkui oleks ülesanne kuueaastasele tüdrukutirtsule üle jõu käinud, vaid hoopis teksti sisu oli see, mis ajas Lynne'i silmi pööritama.

Ülesande tekst räägib väikesest tüdrukust, kes on õnnetu, sest ta ema käib tööl, tal pole tema jaoks aega ning ta isa on lapse eest hoolitsemisel saamatu. Sedasi algab ülesande jutt: "Lisa oli õnnetu. Tema ema läks tööle tagasi." Nõnda kirjeldatakse "Lisa" isa, kes ei oska hommikusööki teha: "Lisa isa tegi hommikusööki. See ei olnud kuigi hea. Ja siis palus ta Lisal nõud pesta. See ei olnud ka üldse hea." Ka kirjeldatab tekst seda, kui kiire kõigil hommikuti on, et kõik jõuaksid tööle ja Lisa kooli.

"Iga lause oli eelmisest hullem!" pahandab Lynne. "Ses mõttes, et mis kümnendil me nüüd elamegi? Praegusel ajal räägime siis lastele, et emad, kes kodunt väljas tööl käivad, muudavad oma lapsed ja pered õnnetuteks? Et isad ei oska süüa teha ja nõusid pesta?"

Lynne ei jätnud asja niisama. Ta kirjutas sarnase ülesande, kuid mille tekst oli ajakohasem. "Lisa" ema jäi pärast lapse sündi koju ning kuna ta oli nii hea töötaja, kutsuti ta hiljem tööle tagasi. Hommikul kulges kõik sujuvalt, sest isa oskas süüa teha ja aega planeerida. Laps pesi nõud, sest sedasi õpib ta puhtuse pidamist ja seda, et kodus peavad kõik abiks olema. Väike tüdruk unistab uues tekstis samasugusest karjäärist nagu emmelgi.

Mis sai vanamoodsast kodusest ülesandest? Lynne'i tütre õpetaja tunnistas, et ülesande sisu oli tõepoolest praeguses ühiskonnas sobimatu ja lubas edaspidi tekstide valikul hoolsam olla.

Siin on mõlemad tekstid. Kumba eelistad sina?