Foto: Teet Malsroos
Eesti uudised
23. detsember 2016, 17:06

Ossinovski: praegusel parlamendi koosseisul pole poliitilist tahet kooseluseaduse rakendusaktide vastuvõtmiseks (51)

Tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski tõdes, et praeguse seisuga jääb kooseluseaduse rakendusaktide vastuvõtmine riigikogus ilmselt ära. 

"Kindlasti jääb mõni teema – tulenevalt sellest, et partnerid on eri meelt – lõpuni lahendamata ja peab ootama järgmist valitsust ehk seda uut poliitilise avanemise akent. Üks selliseid on sotsiaaldemokraatide initsiatiivil vastu võetud ja tänavu jõustunud kooseluseadus," rääkis Ossinovski SDE häälekandjas Sotsiaaldemokraat.

"See peab ka juriidiliselt korrektselt rakenduma, et inimesed saaksid ka päriselt oma õigusi teostama hakata. Praeguses parlamendi koosseisus ma seda poliitilist tahet paraku ei näe," tõdes minister.

Eelmine riigikogu koosseis võttis kooseluseaduse vastu 2014. aasta 9. oktoobril. Samal päeval kuulutas toonane president Toomas Hendrik Ilvese seaduse ka välja.

Kooseluseaduse rakendusakte pole aga praeguses riigikogu koosseisus siiani vastu võetud. Seega on seadus olemas vaid formaalselt ning seetõttu sisuliselt tsiviilpartnerlust registreerida ei saa.

Kooseluseaduse kohaselt saaksid Eestis elavad täisealised paarid abiellumise asemel notari juures ametlikult registreerida oma kooselu läbi kooselulepingu sõlmimise. Et seadus on sooneutraalne, on see ka esimene seadus Eestis, mis laiendab samasooliste paaride õigusi nii, et need sarnaneksid abielule laienevate ja sellest tulenevate õigustega.