Foto: VIDA PRESS
Ilu ja mood
16. detsember 2016, 15:08

MEHE RIIETUMISSTIILID: mida ikkagi tähendab "casual" ja kas tume ülikond asendab smokingut?

On vaks vahet, kas saad kutse sõbra saunakale, koostööpartneri jõulupeole või presidendi vastuvõtule. Esimesel juhul viskad saunalina üle õla ja vaatad üle, ega teksadel õliplekke pole. Aga kuidas riietuda teistel puhkudel ja mida tähendavad salapärased riietumisnõuded peenematel kutsetel? Ja üleüldse: milliseid ühiskondlikult ja moegurude poolt aktsepteeritud variante erinevatel puhkudel riietumiseks on? Õhtuleht Mehele (ÕL) võttis järgneva selgituse aluseks Entrepeneur'i (E) ja Art of Manlinessi (AM) riietumisstiili juhendid. Lähenemised on mõnevõrra erinevad, sestap saab need välja toodud paralleelselt.

Casual (vabaajariietus)

E: põhimõtteliselt vaba dresscode ehk sa võid kanda mugavaid rõivaid. Mõtle Homer Simpsonile. Sobilikud on T-särk, teksad ja tennised. Kui tahad sammukese peenem välja näha, siis võid mängu tuua khakipüksid, kargopüksid, polosärgi või henley-särgi (ilma kraeta, kuid väikse mõne nööbiga lõhikuga särk). Küll aga tasuks vältida liiga kirkaid või muidu silmatorkavaid T-särke.

AM: sviiter, polosärk või nööpidega särk, khakipüksid või tumedad teksad, nahkkingad või purjeriidest kingad.

ÕL: sisuliselt sinu igapäevane riietus, aga kui tegu on ikkagi mingit sorti üritusega ehk saunapeost peenema vastuvõtuga (nt lõunasöök ülemuse kodus), siis võiks panustada T-särgi asemel mõnele kraega või nööpidega särgile ja kapuutsiga anoraki asemel kanda V-kaelusega sviitrit.

Foto: VIDA PRESS

Business casual (sinikrae kontorirõivad)

E: riietus, mida enamik inimesi kannaks kontoris töötades. Kanna paari kenasid khakipükse koos polosärgi või mõne teise kraega särgiga. Jalga võiks panna ülikonnakingad või mokassiinid. Väldi rõivastel kortse, triigi oma pükse ja särki. Kui sa ei taha liiga pidulik välja näha, siis kanna ühevärvilise nööpsärgi asemel mustrilist, nt ruudulist.

AM: valge, värviline või mustriga nööpsärk, lipsu kandmine on vabatahtlik. Vabaajapintsak või bleiser (kohustuslik). Khakipüksid või muud kenad pikad püksid.

ÕL: mõtle, missugune on su kõige viisakama kolleegi riietus tööpostil ja katsu temaga sarnaneda.  

Smart casual (dressy casual, elegantsem argipäevariietus)

E: kombinatsioon mitmest riietumisstiilist, rõivad võiks olla igapäevasest elegantsemat sorti. Võimalus kombineerida teksasid vabaajapintsakuga. Kooslusesse võib tuua ka khakipüksid, muud pikad püksid, vesti ja lipsu. Kui panustad teksadele, siis peaks need olema värsked, viisakad ja sirged, ilma aukude ja väljaveninud põlvedeta.

ÕL: oletame, et sa oled kontoriinimene ja lähed õhtul südamedaamiga keskmist tüüpi restorani. Siis võiksid kanda midagi sellist.

Business / informal (ärimeheriietus, osakonnajuhataja riietus)

E: sõna "informal" ehk "mitteformaalne" on siinkohal mõistagi täielik segadusetekitaja, kuna just formaalsemat ehk ametlikumat lähenemist selline stiil eeldab. Ülikond ja lips. Sobilik on ka kanda viigipükse, vabaajapintsakut ja lipsu. Värvivalik võiks olla konservatiivne: must, tumesinine, hall, pruun.

ÕL: stiilieeskuju – Mr Bean.

Foto: VIDA PRESS

Semi-formal (ülikond)

E: peenem ja viisakam riietus, vaid sammuke allpool smokingut ja frakki. Must ülikond ja pikk lips.

AM: viisakas triiksärk – kui mustriga, siis peaks see olema tagasihoidlik. Tume ülikond, konservatiivne lips. Tumedad peokingad ja tumedad sokid.

ÕL: nii riietud, kui lõpetad kõrgkooli või lähed vanaonu matustele.

Formal / black tie / black tie optional (vastuvõtt)

E: Kõige peenem ja viisakam riietumisstiil. Kanna smokingut koos kõigi lisadega: vest, kikilips, siidivöö, mansetinööbid. Sobib ka must ülikond valge triiksärgi ja konservatiivse lipsuga. Lips ei pea tingimata olema must, nagu dresscode otsesõnu väidab.

AM: valge triiksärk, tume konservatiivne lips, viisakas tume ülikond või smoking, tumedad peokingad ja tumedad sokid.

ÕL: etiketispetsialist Maaja Kallast ütles aastaid tagasi Õhtulehele, et smokingut kantakse üritustel, mis algavad peale kella kuut õhtul. Meeste klassikaline vastuvõturiietus on frakk.

Foto: VIDA PRESS