Ärma taluFoto: LAURA OKS
Eesti uudised
2. november 2016, 13:11

Audiitorfirma KPMG: EAS tegi Ärma suhtes üldiselt õige otsuse, kuid rahandusministeeriumiga tulnuks nõu pidada (34)

Täna avalikustati EASi ja rahandusministeeriumi auditid, mis hindavad Toomas Hendrik Ilvese ettevõtte toetuse tagasimaksmise õiguspärasust. Teatavasti maksis Ilves tagasi vaid kümnendiku oma turismitalule saadud toetusest.

Rahandusministeeriumi auditi väitel EAS eksis ja OÜ Ermamaa peaks EASile tagastama 90 protsenti Ärma turismitalu taastamiseks ja ehitamiseks saadud toetusest. 

EASi tellitud auditi koostaja KPMG jõudis järeldusele, et kümneprotsendiline tagastusnõue on adekvaatne, kuid EAS oleks pidanud tegelema riskijuhtimisega ja pidama nõu rahandusministeeriumiga. 2012-2016 ilmnenud asjaolud ei muuda suure tõenäosusega tagasinõude suurust, sedastas KPMG. 

EASi auditi asjus toimub täna kell 15 pressikonverents, kus osalevad EASi nõukogu ja ettevõtlusminister Liisa Oviir.

OÜ Ermamaa sai 2006. aastal EASi vahendusel Euroopa Liidu struktuurifondidest 190 392 eurot toetust, mis oli mõeldud Viljandimaal asuva Ärma turismitalu arendamiseks.

Kui Ermamaa osanik Toomas Hendrik Ilves oli teinud kirjaliku avalduse mitte jätkata toetuse eest rajatud Ärma talu sihipärast kasutamist, nõudis EAS firmalt tagasi 19 039 eurot. Ilves tasus tagasinõutud summa 12. oktoobril 2016.