Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
26. detsember 2015, 13:40

9 (ebamugavat) asja, mida võiksid parema elu nimel ette võtta (5)

Ebamugavust tekitavad inimestele eri asjad, kuid vastab tõele, et enda piire tuleb tunda ja neid ületada. Eriti juhul, kui soovitakse parendada oma elukvaliteeti.

Veebilehe As Quora kasutaja Joos Meyer selgitab, et mugavustsoonist väljumine on viis, kuidas muuta end ja ümbritsevat paremaks. Igas päevas, nädalas või kuus tuleks leida mõni olukord, kus tuntakse end ebamugavalt ning seejärel hirmudele vastu astuda, vahendab The Independent.

Järgnevalt üheksa soovitust, kuidas muuta oma elu paremaks:

1) Kahtle kõiges − iseenesest mõistetavaid asju võib samuti kahtluse alla seada ning vastuseid otsida. Tuleks näha piiridest kaugemale.

2) Ole aus − kellegagi või kellegi suhtes aus olemine on üks ebamugavamaid asju, mida teha saab, kuid võib olla ka kõige väärtuslikum õppetund.

3) Ärka üles eriti vara − ajal, mil enamik inimesi magab ja tänavad on tühjad, tasub ärgata, et märgata maailma teisi tahke. Ka päikesetõus maal või metsas kuuluvad siia alla.

4) Jälgi kulutusi − paari kuu jooksul pane kirja kõik, millele kulutad ning ürita maksta sularahas. Siis saad täieliku ülevaate oma kulutustest ning mõtled ka teinekord, kas poest on ikka kõike vaja, mida ostad.

5) Jälgi, mida suhu pistad − kui märgid üles päeva jooksul söödava toidu, saad ülevaate oma menüüst. Just nagu eelmise punkti puhul, saab selgemaks, millest täpsemalt tekivad antud juhul küll lisakilod.

6) Söö toitainerikast toitu − valmista ise toitu ja vali selliseid toiduaineid, mis oleks vähetöödeldud. Võimalik, et esiti kulub toidule rohkem, kuid pikemas perspektiivis säästad raha arstide ja ravimite arvelt. Söögile kulunud vaev tasub end kümnekordselt, ka vaimselt.

7) Harjuta avalikku kõnet − võimalik, et sa ei pea kunagi publiku ees kõnet pidama, kuid võib juhtuda, et ühtäkki leiad end just sellisest olukorrast. Kõne harjutamine annab juurde ka sinu suhtlemisoskusele.

8) Teosta kõige võimatuna tunduv eesmärk − kui seda saaks teostada, poleks see ju võimatu, eks ole. Küll aga saab igapäevaselt liikuda eesmärgi suunas, et see enam nii võimatu ei tunduks, kas või alustada pisiasjadest. Näiteks võib sind kohutada mõte üksinda reisimisest, ent kui võtad ette väiksemaid reise kas või Eestis või lähiriikidesse, harjud mõttega ja oskad paremini olusid arvestada. Nii ei tundugi üksinda reisima minemine ületamatuna.

9) Vali üks oskus korraga − paljude inimeste probleem seisneb selles, et nad ei tea ise ka, mida tahavad, seega proovivad kõiki asju korraga. Kui aga huvid pidevalt vahetuvad, ei toimu ka sisemist arengut. Seega vali üks asi, oskus, mida soovid arendada ja keskendu sellele. Alles siis, kui oskus käpas, suundu uue juurde.