Manona ParisFoto: Daisy Lappard
Mitmesugust
10. detsember 2015, 06:00

Ajakiri Naised juhtkiri: Vilja lugu on hoiatus

Iga kord kui mu samuti äärmiselt kiire ja tähtsa tööga abikaasa jääb vabatahtlikult haige lapsega koju, on keegi imestanud: kuidas küll üks mees suudab oma karjääri kõrval taolisi ohverdusi tuua? Samamoodi tehti nägusid, kui Krister küpsetas minu korraldatud koosviibimistel tervele naiste- ja lastekambale pannkooke või osales feministlikul foorumil. 

Iga kord leian ma end imestamas, kuidas üldse saab selliseid küsimusi esitada. Kui mina jään lapsega koju, ei teki kellelgi küsimust, ega mu töö kannatada saa. Või kui meie puhkuseplaanid tema ootamatu komandeeringu tõttu pihuks ja põrmuks lüüakse. Kuidagi liiga tavaliseks on saanud, et just naine paneb enda huvid löögi alla, kui olukord nõuab ohverdusi. 

Meie seekordne kaanelugu räägibki, kuidas abikaasa nimel enese ohverdamine ei tasu ära. Vilja Savisaar-Toomast pajatab oma kogemustest: partnerlussuhe, kus mõlemad teevad üksteise huvides mööndusi, on märksa ausam ja toimivam ühendus. Selle kinnituseks on tema teine abielu ooperilaulja Taimo Toomastiga. 

See pole kättemaksulugu esimesele abikaasale. See on hoiatus.