Foto: ALDO LUUD
Repliik
13. oktoober 2015, 17:20

Katrin Lust | Jätame ainsa Eestisse soovija ukse taha? (31)

Pagulasteema kütab endiselt iga päev meie inimestes kirgi. Seda teemat puudutavad nii ajalehed kui ka vanamemmed trammis. Kõik kurdavad, kardavad, arutatakse musti stsenaariume. Palju neid siis Eestisse tuleb? Sada, tuhat või miljon? Arvudest ei saa enam ammu aru – kas tuleb 500 pagulast või nende pereliikmed veel peale selle?  Kas 500 tuleb igal aastal? Muresid on sellega seoses palju.

Vestlesin Ungaris sadade põgenikega, kellest mitte üks ei soovinud tulla Eestisse. Kui mõni neist kuulis, et nad võidakse siiski siia saata, siis hakkasid nad rääkima inimõiguste rikkumisest. Nad tahavad minna sinna, kuhu ise soovivad. Pahameel on mõistetav, kui nad pannakse elama sinna, kus nad ei soovi olla. 

Ometi on olemas üks abipaluja, kes ise tahab Eestisse tulla! Ta on Afganistanist – Eesti sõduritele abiks olnud tõlk Omar. Tema Facebooki lehel on peamiselt eestlastest sõbrad. Ta tunneb meie ülikoole, linnu, poliitikat ja poliitikuid. Tema kõige suurem soov on tulla Eestisse õppima. Kuid Omar meie poliitikute arvates Kabulis  pagulasstaatusele ei kvalifitseeru. Asüüli palumiseks peab inimene olema Eestis kohapeal. Samas sõidavad aga Eesti spetsialistid Itaaliasse välja valima siiatoomiseks sobivaid pagulasi. Kus on siin loogika?

Mitte keegi põgenikest ei soovi tulla meie tagasihoidliku elatustasemega riiki, külmale maale. Leidub aga üks, kes on meie sõduritega koos töötades Eestit armastama hakanud. Aga tema meie sekka poliitikute arvates ei sobi. Väga raske on mõista selles valguses, mis asi see solidaarsus meie riigiametnike silmis ikkagi on?