Sven MikserFoto: Raigo Pajula / AFP / Scanpix
Eesti uudised
18. juuni 2015, 16:18

Mikser manitseb: hüsteeriline mõttevahetus pagulaste teemal on ületanud hea maitse piirid (252)

Seoses Eestis valitseva suhtumisega pagulastesse avaldas praegu peaministri ülesannetes olev kaitseminister Sven Mikser täna lootust, et Eestis arenev debatt ei vii selleni, et me muutume pagulastele ohtlikumaks kui nemad meie kultuurile või õiguskorrale.

"Eesti on kindlasti vaba maa ja inimesed on vabad väljendama oma seisukohti ja omama neid seisukohti. Samas käib vabaduse juurde kindlasti ka vastutustundlikkus," rääkis Mikser täna valitsuse pressikonverentsil.

Mikseri sõnul meenutab talle praegu pagulaste ümber peetav debatt 1990. aastatel või varastel 2000. aastatel HIV-nakkuse suhtes olnud põhjendamatuid hirme, kus inimesed kartsid nakatunutega olmekontakte, või nendega koos töötada või lapsi kooli saata.
"Ja toona, ma mäletan, üks arst ütles, et vaadake, kui te puutute nakatunuga kokku olmesituatsioonis, siis teie olete temale palju ohtlikum kui tema teile," rääkis Mikser, kes usub, et teadmatus ning sellest põhjustatud hirmud võivad viia kahetsusväärsete tulemusteni.

Mikseri sõnul on "kohati hüsteeriline mõttevahetus pagulaste teemal" ületanud hea maitse piirid ning ta avaldas lootust, et "see debatt ei vii selleni, et tegelikult meie muutume neile Eestisse juba saabunud või tulevikus saabuvatele pagulastele palju ohtlikumaks kui nemad ühel või teisel viisil on, olgu meie kultuurile või õiguskorrale".

"Olgem ikkagi ratsionaalsed, vastutustundlikud inimesed, kasutagem oma õigusi, seal hulgas mõtte- ja väljendusvabaduse õigust, aga tehkem seda viisil, mis ei kahjusta kuidagi teiste inimeste õigusi," manitses minister. "Igasugune selline grupitunnuse alusel inimeste klassifitseerimine kriminogeenseteks või kuidagi meie kultuuri ohustavateks, ma arvan, ka see on asi, mida me 21. sajandil kuidagi ei peaks tegema."

Tsiklimeeste plaani kohta põristada mootorratastel läbi Vao asula, kuhu on paigutatud meil praegu olevad vähesed pagulased, ütles Sven Mikser, et see ei ole Eesti seadustega vastuolus.

"Kui on põhjendatud karta, et mõni kogunemine või meeleavaldus võib kasvada üle millekski halvemaks, siis kindlasti peab olema Eesti õiguskaitseorganitel valmidus ka selliseid situatsioone ennetada ja lahendada. Praegusel puhul mina ei oska midagi sellist öelda," rääkis Mikser ja nentis, et see temaatika kuulub rohkem siseministri vastutusvaldkonda.

Samas kutsus Mikser üles olla oma seisukohtade ja mõtete avaldamisel tasakaalukad ja vastutustundlikud ning hoiduma aktsioonidest, mis võivad üle kasvada konfliktideks või minna vastuollu seaduste ja õiguskorraga.