TÕNIS ERILAID Foto: TAIRO LUTTER
Blogid
2. juuni 2015, 07:00

Kuidas TASS sõda ja Eesti okupeerimist õhutas (1)

Jossif Stalin luges erakordse hoolega TASSi spetsiaalselt talle koostatud ülevaateid arvamusist ja olukorrast välismaal. Olid ajad, kus TASSi ametnikud USAs viidi üheksatunniselt tööpäevalt üle 24tunnisele, et kärmesti infot saada.

TASSi juht Jakov Havinson kutsuti välja enne Soomega peetud Talvesõda, et ta annaks aru selle võimalikest tagajärgedest infovallas ja väidetavalt just Havinsoni nõuandel kadus nõukogude ajakirjandusest kähku igasugune viide Kuusineni "valitsusele".

Osutaksin ka ühele Havinsoni kirjale 2. juunist 1940. See saabus välisasjade rahvakomissari lauale ja lõppes kurja­kuulutavalt: "Kas ei ole saabunud aeg võtta meie poolt tarvitusele reaalsed abinõud Balti Entente’i likvideerimiseks?".

Havinsoni süüdistused selle kirja Eestit puudutavas osas kordusid paljus 16. juunil juba ametlikult, kui Moskva esitas kell 15.20 Eestile ultimaatumi, nõudes Vene vägedele takistamatut sissepääsu ja uue valitsuse moodustamist. Havinson oli kirjutanud kuuldustest, et Eesti, Läti ja Leedu on sõlmimas sõjalist liitu, kuhu kaasataks ka Soome (sellest kõneldud USA Moskva suursaadiku Steinhardtiga, kui too 1940. aasta veebruaris Eestit väisas) ja samal ajal Eestis ilmuma hakanud Revue Baltique’st, kus Georg Meri nõudis Balti riikide majandusliku koostöö tihendamist jne.