Pagulased-põgenikudFoto: Reuters / Scanpix
Eesti uudised
13. mai 2015, 20:59

Bologna ülikooli professor: Eesti on EL-i seadusest tulenevalt kohustatud võtma kindla arvu põgenikke (42)

Eestil ei ole võimalust valida, kas võtta või mitte Euroopa Komisjoni plaani järgi kindel arv põgenikke, kuna Euroopa Liidu seadusest tulenevalt on Eesti selleks kohustatud, ütles sisekaitseakadeemia migratsiooniuuringute keskuse rändefoorumil osalenud Bologna ülikooli Euroopa Liidu migratsiooniõiguse professor Marco Borraccetti.

Euroopa Komisjoni kava kohaselt tuleks näiteks Soomel ilmselt võtta veel vastu 293 pagulast, Eestil aga 326 põgenikku, vahendas ERR-i uudisteportaal "Aktuaalset kaamerat".

Marco Borraccetti arvates on Euroopa Komisjoni pagulaste kvootide idee hea algus Euroopa riikide ühise probleemi lahendamise suunas.

"Õiguslikust vaatenurgast vaadates, Suurbritannial on täielik voli kvootide täitmisest hoiduda, sest Schengeni leppe seadustik talle ei laiene ja ta võib ise valida, kas liituda või mitte. Eesti valitsuse jaoks pole olukord aga samasugune ja Eesti peab täitma Schengeni lepet," selgitas Borraccetti ja lisas, et Eestil ei jääks võimalust valida endale ainult sobivaid põgenikke.