OMALOODUD: Möödunud aastal teatas presidendi kantselei, et Evelin Ilves disanis oma Lumeunistuse nime kandva kleidi ise. Valmis visandas ta selle Bali saarel puhates,Foto: Tiina Kõrtsini
Ilu ja mood
9. veebruar 2015, 16:36

Kas Evelin Ilves disainib sel aastal jälle ise oma vastuvõtukleidi? (79)

Evelin Ilvese vabariigi aastapäeva vastuvõtu kleiti ümbritseb saladusloor. Presidendi kantselei ei tihka kleiti disainiva moekunstniku nime avaldada enne 24. veebruari. Tuntumad moekunstnikudki ei saa kinnitada, et oleksid temalt tellimuse saanud.

Kui veel mõni aastad tagasi oli juba varakult teada, kellel on au esileedile vabariigi aastapäevaks kleit disainida, siis viimastel aastatel hoitakse seda viimase hetkeni saladuses. Sarnane komme on muide ka USAs, kus Michelle Obama kleitide disainerid avalikustatakse alles siis, kui need on rahva ette jõudnud.

Aldo Järvsoo, keda Evelin Ilves on nimetanud üheks oma lemmikdisaineriks, tõdeb, et esileedi kleidi disaineri asjus valitseb täielik vaikus. "Seda ma võin öelda, et mina seda ei tee ja meie moemajast (Embassy of Fashion) samuti keegi ei tee."

Kõige rohkem on Evelinile vabariigi aastapäevaks kleite disaininud Arne Niit – 2009., 2010. ja 2011. aastal. "Jään vastuse võlgu. Olen praegu Pariisis ja pole üldse koduste sündmustega kursis. Ei oska isegi aimata," pole ka temani aasta enim kõneainet pakkuva kleidi kohta mingit infot kostunud.

Järvsoo lisab, et esileedil on viimastel aastatel olnud kombeks valida igal aastal uus disainer ja võimalik, et sama teed läheb ta tänavugi. Näiteks möödunud aastal teatas presidendi kantselei, et Evelin disainis oma Lumeunistuse nime kandva kleidi ise. Valmis visandas ta selle Bali saarel puhates. Inspiratsiooniks olevat olnud Kristiina Ehini ja Silver Sepa kirjutatud lugu "The Very Last Days Without Snow".

Kleit sai palju kiita

"Rohelised aasad on ju ilusad, ent põhjamaine silm ihkab aasta lõpus ja uue alguses ikkagi tühje valgeid väljasid. See lumeigatsus sai mind isegi lõunamaise päikese all kätte," kommenteeris esileedi kleidi sünnilugu.

Kleidi õmbles kokku Aili Aamisepp, kellega Evelin on koostööd teinud ka eelnevatel aastatel.

Erinevalt paljudest varasematest kleitidest, sai esileedi valge pitskleit väga head tagasisidet. Kleiti kiidab ka Järvsoo. "Ilus kleit oli. Talle valge sobib väga hästi."

Kas on võimalik, et Evelin võtab tänavugi külalisi vastu omadisainitud kleidis? Käis ta ju seegi aasta patareisid laadimas sooja päikese all Kambodžas.