Serveri veateade: Selline sõnum ei tähendanud, et e-hääletaja on valinud valet kandidaati. Mõne minuti pärast uuesti proovides kadus veateade. Mis selle taga võis olla, VVK ei kommenteeri.
Eesti uudised
2. juuni 2014, 07:00

E-hääletusel muutsid valijad oma meelt 2065 korral (11)

Elektrooniliselt valis Eestis Euroopa Parlamenti 103 151 inimest. Võimalust elektroonilist eelistust valimiste ajal muuta kasutati 2065 korral.

Kriitikute meelehärmiks tegi peaaegu kolmandik kõigist Euroopa Parlamendi valimistel osalenutest oma valiku just e-hääletust kasutades. "Tõepoolest – tegemist on rekordiga," ütleb vabariigi valimiskomisjoni (VVK) meedianõunik Kristi Kirsberg. "Elektrooniliselt hääletas 31% valijatest ehk 103 151 inimest."

Erinevalt pabersedelist võimaldab e-hääletus selleks ette nähtud aja jooksul oma eelistust muuta nii palju, kui valijal soovi või kannatust jagub. Vastavalt reeglitele läks arvesse vaid viimane valik, mida sai omakorda muuta veel valimistepäeval pabersedeliga hääletades. Arvutis muudeti oma eelistust 2019 korda. Valimispäeval muutis oma elektroonilist häält paberil hääletades 46 inimest.

"Süsteemi tasemel tõrkeid ei esinenud," väidab Kirsbrg, kinnitades, et e-hääletus toimus seekord laitmatult. "Kuid nagu igal valimisel, esines väiksemaid tõrkeid kasutaja arvuti, ID-kaardi ja nutitelefoni omanikele võimaldatud kontrollrakenduse kasutamisel."

Seekordsetel Euroopa Parlamendi valimistel ei tuvastanud VVK ühtegi e-hääletuse süsteemi vastu suunatud rünnet.