Foto: PantherMedia / Scanpix
Suhted
28. november 2020, 08:16

6 asja, mida sa voodis teha ei tohiks (ning kaks, mida sa pead tegema) (4)

Doktor M. Sawhtan Badr Ameerika akadeemiliselt unekliinukust paneb kõigile südameilie, et voodis ei tohiks keegi kannatada. Et hea uni on meeldiva ärkveloleku alus, siis Huffington Post on ära toonud 6 asja, mida voodis kunagi teha ei tohiks.

1. Ära näpi telefoni! See kiirgab sinist valgust, mis omakorda pärsib melatoniini normaalset tegevust. Melatoniin on käbinäärmes sünteesitav hormoon, mis reguleerib inimese bioloogilist ööpäevarütmi.

2. Ka televiisor toob magamistuppa hulga ebasootsat valgust, kuid siililegi on selge tõsiasi, et midagi rahustavat sealt tulev sinu unele küll ei lisa.

3. Kui und ei tule, siis ära tõuse vahepeal üles! Arvame küll, et väike liikumine tuleb ehk kasuks, kuid uneteadlaste sõnul annab taoline tegevus loodetule hoopis vastupidise efekti.

4. Ära tee voodis tööd! Töötamisega annad oma ajule märku, et voodi ja lamamisasend pole ainult unede jaoks.

5. Lemmikloom voodis? Ei! Ei! Ei! Kas Pitsu sind ka reaalselt nügib või Miisu sulle päriselt pähe istub, on iseasi. Ideaalse unele tõmbad sa kriipsu peale ainuüksi mõttega, et see  öö jooksul juhtuda võib.

6. Oled üks neist, kes hommikuti esimese äratuse peale voodist välja ei tule? Ära tulevikus enam nii talita! Teed dr Badri sõnul selliste viiemiutiliste unehoogudega oma ajule pigem kurja kui head.

Mis siis on aga need kaks asja, mida voodis tegema peaks? Eks ikka seksima ja magama!