Foto: Robin Roots
Eesti uudised
9. september 2021, 15:08

Prokuratuur taotleb Repsilt saadikupuutumatuse võtmist (63)

Endise haridus- ja teadusministri ning Keskerakonna juhatuse liikme Mailis Repsi kriminaalasjas tähtajaks kaitsjatelt prokuratuuri taotlusi ei laekunud, mistõttu on prokuratuur tegemas ettevalmistusi Repsilt saadikupuutumatuse võtmiseks, vahendab ERRi uudisteportaal.

Peale kriminaalasja toimiku kaitsjatele tutvumiseks esitamist, on neil kohtueelselt veel võimalik prokuratuurile taotlusi teha. Näiteks veel kellegi ülekuulamiseks või muude tõendite toimikusse lisamiseks.

Prokuratuuri teatel Mailis Repsi kaitsjad tähtajaks taotlusi ei esitanud. Saabus vaid kannatanult [haridusministeeriumilt] taotlus koos tsiviilhagiga, ütles prokuratuuri pressiesindaja Kairi Küngas ERR-ile.

Miks on Reps kriminaaluurimise all?

Augustis sai riigiprokuratuur ühele poole keskerakondlasest eksministri, praeguse riigikogu liikme Mailis Repsi kriminaalasja kohtueelse uurimisega. Õhtulehe andmetel on kahtlustuses kümmekond kuriteoepisoodi. Kuigi prokuratuur ei avaldanud kahtlustuse täpsemat sisu, lausus riigiprokuratuuri kommunikatsioonijuht Kaarel Kallas, et kahtlustus on esitatud nii omastamist kui kelmust puudutavate paragrahvide järgi.

Reps viisid kriminaaluurimise alla aga Õhtulehe uurivad artiklid, mis näitasid, et toonane haridusminister kasutab ministeeriumi töötajaid ja vara oma isiklikes huvides. Ministeeriumi autojuht ja ministri nõunikud osutusid hoopis poole kohaga lapsehoidjateks. Reps astus paljastuste tõttu ametist tagasi.

Kui algul kvalifitseeris prokuratuur juhtunu väärteomenetluseks, siis kaks kuud hiljem sai sellest kriminaalmenetlus ja Repsile esitati kahtlustus omastamises. Muu hulgas selgus, et ministeeriumist oli Repsi koju viidud Jura kohvimasin, mille Reps ametist lahkudes tagastas.

Õhtuleht kirjutas juulis sellest, kuidas mullu 13. jaanuaril pidas toonane haridus- ja teadusminister Mailis Reps oma 45. sünnipäevapeo ministeeriumi rahade eest. Päeval õnnitleti ministrit ja kaeti laud maksumaksja kulul ministeeriumis, õhtul kolis pidu edasi Kadriorgu Mon Reposesse. Sinna oli Reps kutsunud erakonnakaaslased riigikogu fraktsioonist ja Keskerakonna juhatusest.