„Surnud ja ilusad“ on mõtlemapanev ühiskonnakriitiline draama.

Foto: Tartuff
Kultuur
5. august 2021, 14:33

TARTUFFI FILMISOOVITUS | Veidi teistmoodi vampiirifilm

Täna õhtul Tartu Raekoja platsis linastuv vampiiridraama „Surnud ja ilusad“ toob vaatajani veidi lohiseva, kuid siiski kaasakiskuva ja mõtlemapaneva loo usaldusest, üksindusest, igavusest ning umbusust tulevikku.

Ehk kõigest sellest, mis puudutab inimesi ka praegusel koroonaajal. Ja mitte vaid noori.

Hollandlase David Verbeeki „Surnud ja ilusad“ ei ole tavapärane vampiirifilm. Tõttöelda poleks ma sellise vaatamisest olnud väga vaimustuseski. Aga see ebatavalisus köitis. Filmis pannakse viie väga rikka ja ärahellitatud noore mitte niigi head suhted veel rohkem proovile pärast üht metsikut ööd, mille järel selgub, et neist kõigist on saanud vampiirid.

Pärast taolist metamorfoosi, mis annab neile justkui teise, parema hingamise, hakkavad nad maailma nägema hoopis teise pilguga. Oma uued võimed pannakse proovile Taipei tänavail jõlkudes, kus nende elu sõltub vaid teineteise usaldamisest.

Filmilinal on mõtlemapanev ühiskonnakriitiline draama, mis käsitleb moodsa jõuka linnaruumi elanike põhihaiguseid, nagu need on üksindus, vägivaldsus ja tühjusest terendav tulevik. Kuigi filmi peategelasteks on noored, puudutavad kõik need probleemid tegelikult vanemaidki. Ja vaesemaid. Otsesõnu öeldes eriti praegusel koroonaajal, mil kunagi ei tea, kes maski taga tegelikult peidus on, kuid kaudselt kantakse maske ju läbi elu. Filmis varjati maski taha Dracula kihvu. Ehk teisisõnu on toimuvat kajastatud paraja annuse iroonia ja satiiriga, humoorikas on ka vampiirimütoloogia humoorikas kajastamine.

Surnud ja ilusad“ linastub Tartu Raekoja platsil armastusfilmide festivalil Tartuff täna kell 23.59. Filmi vaatamine on tasuta, kohapealsete ohutusmeetmete kohta loe lähemalt siit.