Foto: Helina Piip
Kultuur
24. aprill 2020, 17:40

LUGEMISSOOVITUS | Ladus naistekas meelelahutuseks

Kui otsid muremõtetele vastukaaluks kerget ja haaravat meelelahutust, siis võib soovitada Nicola May “Väikest nurgapoodi“. Teosega käib kaasas tiitel, et tegemist on Suurbritannia Amazonis läinud aastal enimmüüdud e-raamatuga. Eesti keeles ilmus too menuk äsja siiski paberraamatuna.

Naistekate austajad ei pea pettuma ladusas loos. Peategelaseks on 25aastane Rosa Larkin, kes saab ootamatu päranduse – mõned aastad tühjana seisnud poekese Devoni külas. Autor teab nippi, kuidas lugeja huvi hoida ning külvab loo edenedes uudishimulikele saladusi: kes on too salapärane pärandaja ja miks valis ta just Rosa? Kes kohalikest on seotud ühe mõistatusliku avariiga? Kes on kirjutanud peidikust leitud vanad armastuskirjad? Kes on kellega maganud, kes keda petab ja kes kellest lapseootele jäänud? Rosaga käib kaasas minevikuslepp – ta on kasvanud lastekodus ning tema segased suhted peegeldavad igatsust läheduse ja usalduse järele. Moraalijüngrite piibliks „Väike nurgapood“ ilmselt ei passiks, ent täiesti eluliselt mõjuvad kõik nood tegelased küll. Romantikat on ka piisavalt ning sutsukest maagiatki pole unustatud lisada.

Pealegi võivad rõõmustada koerasõbrad – Rosa taksikoer Kuum on sümpaatne tegelane ning just lemmikloomadele mõeldud kaup on see, millega naine sülle langenud poes kauplema hakkab. Tegevus keerlebki suuresti selle ümber, kuidas Rosa poodi ja elamist sisse seab, külakeses kohaneb ning ka iseendasse pisut enam uskuma hakkab.

Raamatu autorist Nicola Mayst sai kirjanik pärast seda, kui ta kaotas töökoha ürituste korraldajana. Et kohe ei õnnestunud oma tekstidele kirjastajat leida, hakkas ta neid ise avaldama. Üleilmse läbimurde tõigi just „Väike nurgapood“, millele Nicola May on kirjutanud juba ka kaks järge.