Foto: Ronald Grant Archive / Scanpix
Ilu ja mood
19. aprill 2020, 12:49

Lugu ilmus jaanuaris ajakirjas Tiiu

Ajatu klassika: väike must kleit ehk Chaneli Ford

Moeteadlikud peavad väikest musta kleiti hädavalikuks esemeks garderoobis. Selline lihtne, kuid elegantne kleit, mida vajaduse järgi aksessuaaridega kas igapäevaseks või pidulikuks muuta, peab olema igal naisel!

Viktoriaanlikul ajastul, mis eelnes 1920ndatele, polnud lihtsad mustad rõivad kõrgmoega seotud, pigem kandsid selliseid teenijarahvas ja leinajad. Lesk pidi kandma musta vähemalt neli aastat. 

1926. aastal kõik aga muutus, kui Ameerika Vogue avaldas Prantsuse moelooja Coco Chaneli (1883–1971) lihtsa musta kleidi pildi. See oli ülepõlve pikkusega ja pikkade kitsaste varrukatega. Aksessuaariks oli ainult valgete pärlitega kaelakee. Chanelil oli kavatsus teha selline rõivaese kättesaadavaks võimalikult paljudele. 

Kleit osutus revolutsiooniliseks, seda hakati nimetati koguni Chaneli Fordiks. Must vabanes pelgalt alamrahva ja leina värvingust ja väike sikk kleit muutus ka kõrgema klassi ihaldatud riietusesemeks.

Eri aastakümnetel on moedisainerid seda taas moepilti toonud – näiteks Christian Dior 1950ndatel, Hubert de Givenchy 1960ndatel, Vivienne Westwood 1970ndatel, Azzedine Alaïa 1980ndatel, Yohji Yamamoto 1990ndatel jne. Tänapäevalgi teeb väike must kleit teid elegantseks, hoolimata põhjusest, miks seda kannate.

Chaneli Fordi kleidi joonis aastast 1926.

Foto: Ronald Grant Archive / Scanpix

Näitleja Audrey Hepburn oma kuulsa väikese musta kleidiga 1961. aasta filmis „Hommikusöök Tiffany juures“.

Foto: Ronald Grant Archive / Scanpix