Laps ja arvuti.Foto: Tiina Kõrtsini
Lugejakiri
15. aprill 2020, 11:19

Lugejakiri | Koduõppe pahupool: tülitsevad ja poolpaljad vanemad keset videokõnet

Jana töötab aastaid õpetajana ja tunnistab, et mõnigi peresaladus on tahtlikult ja tahtmatult aastate jooksul õpilaste kaudu temani jõudnud. Neid saladusi on õpetaja teiste õpilaste ja kolleegide eest salajas ka hoidnud. Nüüd on aga häda käes, sest klassijuhatajatund toimub kaamerate vahendusel...

„Mul on tublid õpilased ja lapsevanemad, aga igas peres on pingeid. Ka minu omas. Kahju on siiski õpilastest, kes tahtmatult satuvad ebamugavasse olukorda,“ kirjutab Jana.

„Eelmisel nädalal rääkisime oma õuetegevustest, kui tõenäoliselt äsja ärganud pereisa pesus mu õpilase selja tagant möödus. Okei – õnneks oli tal pesu seljas. Täna rääkisime lastega möödunud pühadest ja nende plaanidest vaheajaks, kui järsku vali tülitsemine taamalt kostis. Kasutame lastega kõrvaklappe, aga osadel on kasutuses arvutis olev mikrofon. Lapsed ise ei taju, et taustalt tulevad hääled ka kaaslasteni jõuavad. Ka osad vanemad ei mõtle sellele, et kõrvaklapid peas arvutis olev laps vajab natuke aega, ruumi ja vaikust. Õnneks olime programmis, kus sain lapse mikrofoni vaigistada. Aga oli näha, et lapsel oli ebamugav. Ma mõistan teda. Õnneks paljud ei märganud, sest üritasin nende tähelepanu ühe jabura ideega püüda,“ toob Jana näiteid.

Naise sõnul on kõik mõistetav, sest peredes tuleb kõike ette. Ta tahab lihtsalt kaitsta oma õpilasi hingevalu eest, kui mõni õpilane peaks taolise situatsiooni suuremaks puhuma.

„Kui vähegi võimalik, siis panen kõigile vanematele südamele – üritage leida videokõnet tegevale lapsele vaikne ja omaette nurgake. Koht, kust keegi ei möödu, taustaks ei räägi. Ka lapse kõrval istuv ja kontrolliv vanem on mõnele lapsele liig. Õpilane tõmbub kohe krampi ja ei anna üldse sisukaid vastuseid,“ võtab Jane oma jutu palvega kokku.