Kamille Saabre Kunstnik Kamille SaabreFoto: Stanislav Moshkov
Kultuur
15. aprill 2020, 19:00

Kunstnikud hetkeolukorrast: kui astun üle ateljee läve, on kõik võimalik

On kunstnikke, kelle ateljee on nende kodus, aga ka neid, kes üürivad tööruume mujal. Kolm maalikunstnikku räägivad oma ateljeest ja sellest, kuidas praegune kriisiaeg nende tegemisi mõjutab.

On kunstnikke, kelle ateljee on nende kodus, aga ka neid, kes üürivad tööruume mujal. Kolm maalikunstnikku räägivad oma ateljeest ja sellest, kuidas praegune kriisiaeg nende tegemisi mõjutab.

Ateljee kodus, elutoasKamille Saabre (49): «Minu ateljeenurk asub Merivälja-kodus, avatud elutoa ühes otsas. Nii olen alati laste jaoks olemas ja eks see ole ka mugav, kui ei pea mujale sõitma.Enne maalima asumist teen toa korda, siis on mõnus. Eks praegu tuleb arvestada uute oludega – osa ajast on meeski kodus ja töötab samuti siin. Tütar (11) oli juba varem koduõppel, aga nüüd siis ka poeg (12). Minu tööaeg vähenes selle võrra, kuid pere seisukohast on karantiiniaeg hea. Ilmsiks on tulnud mõned puudujäägid laste kasvatamises, mida proovime tasa teha. Märkasin ka, kui vähe olen kaasanud lapsi kodutöödes, koos söögitegemises. Praegune aeg paneb paljudele asjadele teistmoodi vaatama. Ja kahte kunstiõpilast hakkasin õpetama video vahendusel, neid väikeseid lõike võivad kõik YouTube’ist vaadata.

Kaduv ilu ja hetkAga pintsel kiheleb maalimise järele ja modellid tulevad kõik oma aiast. Vaatasin just lumikellukest hästi lähedalt, aga sain aru, et kui maaliksin seda sama suurelt kui teisi lilli ja vilju kujutan, ei tunneks keegi seda ära. Ootan poeedinartsisside avanemist. Just maalide tarvis istutasin aeda pojenge, need on atraktiivsed ja maalitehniliselt huvitavad. Mulle meeldib pojengide kihilisus – nagu elu ise. Lõuendi ees tahan tunda õite lõhna ja ideaalis võiks see pildilegi jääda.Lilli maalides tuleb kiiresti tegutseda, sest õis ei püsi kaua värske. Samas polekski mul kannatlikkust ühte maali mitu kuud nokkida. Näen lillede pealt, kui kaduv on ilu ja hetk – eks sama ole ka meiega ...

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99