Foto: PantherMedia/Scanpix
Uudised
8. aprill 2020, 11:44

KASULIK! Rakendused, mis aitavad piirangute ajal vanurite eest hoolt kanda

Eriolukorra ajal kehtestatud liikumis- ja suhtlemispiirangud on eriti keeruliseks teinud riskirühma kuuluvate vanurite eest hoolitsemise, kuid nutiseadmete ja mõningate rakenduse abil on võimalik kõrges eas sugulaste ja tuttavate heaolu eest märksa mugavamalt hoolt kanda.

Riskirühma kuuluvate vanurite jaoks on eriolukorras kehtestatud piirangud ilmselt kõige keerulisemad, kuna piiratud on kokkupuude nende abistajatega ning samas vajavad just vanemaealised praeguses olukorras kõige rohkem abi igapäevaste toimetuste osas. Kui veel toidu, ravimid ja muu vajaliku saab kontaktivabalt üle anda, siis sarnaselt kõikide teistega on oluline osa ka sotsiaalsel suhtlusel. Praeguses olukorras on tähtsam kui kunagi varem pideva kontakti hoidmine oma vanemate sugulaste ja tuttavatega.

„Õnneks on üha rohkem vanemaid inimesi juba lähemalt tutvust teinud tänapäevaste tehnoloogiatega, et oma elu või suhtlust lähedastega mugavamaks teha, kuid nüüd on ilmselt aeg, mil erinevad targad lahendused on abiks rohkem kui kunagi varem,“ märkis Samsung Eesti mobiilidivisjoni juht Antti Aasma.

Aasma toob välja mõned abistavad lahendused, mis praeguses olukorras abistavad eelkõige just vanurite eest hoolitsemisel:

- Tahvelarvuti. Kuigi ka mobiiltelefonidega saab kõik vajaliku tehtud, siis võimalusel võiks vanuritele muretseda tahvelarvuti, millel on suurem ekraan, loetavam tekst ning ka vastupidavam aku. Eriti kehva silmanägemise korral on enamikul seadmetel võimalik muuta kõik ikoonid ja tekstid ka suuremaks.

- Pildijagamine ja kaugkontroll seadme üle. Juhul, kui seadme käsitlemisel jäädakse hätta, siis võiks olla olemas rakendus Teamviewer või muu sarnane, mis lubab vajadusel seadet ka interneti vahendusel kontrollida ning seal vajalikke toiminguid teha. Näiteks vajadusel isegi sisse lülitada Skype või nutiseadme kaamera.

- Kukkumise tuvastajad ja SOS sõnumid. Rakendus nagu Fall Detector ja muud sarnased saavad aru, kui seadme omanik peaks maha kukkuma ja ei suuda enam liikuda. Rakendus annab olukorrast teada vastavale kontaktile või helistab automaatselt hädaabisse. Kõikides Samsungi nutiseadmetes on juba sees SOS sõnumite lahendus, mis saadab kindlale nupule kolm korda vajutades välja hädasõnumi määratud kontaktidele. Sõnumiga edastatakse seadme asukoht ning soovi korral ka pilt ning häälsalvestus hädasolija poolt.

- MediKeep. Eestlaste poolt välja töötatud rakendus aitab meeles pidada tablettide võtmise aegu ja koguseid, ühtlasi aitab ravimi triipkoode telefoni abil skaneerides ära öelda, milliseid ravimeid tohib ja milliseid ei tohiks koos võtta ning peab inimese personaalset tervisepäevikut. Rakendus on eesti, inglise ja vene keeles.

- Skype. Või ükskõik muu videokõnede tegemise lahendus (Zoom, Google Duo, Facebook jmt). Kõige olulisem on hoida lähedastega pidevat sidet, lahendada jooksvalt probleemid või lihtsalt peletada isolatsiooniga kaasnevat üksindust.

Lisaks eelnevalt välja toodud lahendustele on vanuritele mõeldud veel hulk rakendusi, mis abistavad igapäevaste toimingute juures. Näiteks uudiseid ette lugevad rakendused, rakendused, mis aitavad kõne muuta tekstiks või lahendused, mis muudavad nutiseadme selle kaamera abil suurendusklaasiks, et paremini väikest teksti lugeda.