Kahe minuti reegel on väga lihtne ja sama lihtne on seda ka oma ellu rakendada.Foto: KAL VISUALS / Unsplash
Nipid
19. november 2020, 11:30

Mis asi on kahe minuti reegel ja kuidas see sulle igapäevatoimetustes kasuks tuleb?

Pole ilmselt võõras olukord, kui kraanikauss on musti nõusid täis, aga ikka lükkad nende pesemist kuskile kaugele tulevikku. Et sellist asja üldse ei tekikski, võta kasutusele kahe minuti reegel. Mida see endast kujutab ja miks see sulle kasulik on, kohe seletame!

Enamik asju, mille tegemist sa edasi lükkad, on igapäevased väikesed asjad, mis ei nõua erilist vaeva. Ühel või teisel põhjusel sa aga muudkui viivitad nendega... Selleks et asjade edasilükkamisele tõeline hoop anda, võta kasutusele kahe minuti reegel. See on väga lihtne ja sama lihtne on seda ka oma ellu rakendada.

Kahe minuti reeglit võib käsitleda kahel veidi erineval moel.

Esimene neist on pärit David Alleni bestsellerist „Getting Things Done“ ja see kõlab nii: kõik tegevused, mis on võimalik kahe minuti jooksul ära teha, tee kohe ära. Võtame selgitamiseks ülal toodud näite. Selleks et kraanikaussi musti nõusid ei koguneks, pese oma tass ära kohe pärast kasutamist, või tõsta nõudepesumasinasse. Samamoodi võid toimida millega tahes, mis ei võta aega kauem kui kaks minutit. Sul on vaja juuksurisse aeg panna – tee seda kohe! Lill on vaja ära kasta – tee seda kohe! Kolleegile on vaja sõnum saata – tee seda kohe! Esikust on vaja liiv kokku pühkida – tee seda kohe! Prügi on vaja välja viia – tee seda kohe! Ja nii saavad tehtud ka kõige tüütumad väikesed ülesanded, mida sa muidu aina edasi lükkaksid.

Enamik asju, mille tegemist sa edasi lükkad, on igapäevased väikesed asjad, mis ei nõua erilist vaeva. Foto: Matheus Vinicius / Unsplash

Teine osa kannab veidi laiemat tähendust: mis tahes uue harjumusega alustamine peaks võtma vähem aega kui kaks minutit. Loomulikult ei saa ühtki suuremat eesmärki kahe minutiga saavutada, küll aga saab selle ajaga igat eesmärki või uut harjumust alustada. Veebilehel lifehack.org ilmunud artikli autori James Cleari sõnul, kes jagab eneseabinippe tõestatud teaduslike uurimiste pinnalt, väidab, et isegi kui see soovitus tundub liiga lihtne, ei tasuks seda alahinnata. „See reegel töötab alati ja mis tahes asja puhul, sest nagu juba maailmakuulus füüsik Isaac Newton õpetas, on paigalseisvatel objektidel kalduvus jääda paigale, kuid liikuvatel objektidel kalduvus liikuda.“ Kahe minuti reegel töötab seega ühtmoodi hästi nii väikeste kui suurte eesmärkide ja harjumuste puhul, sest elus on teatud inerts. Kui oled juba millegi tegemist alustanud, on palju lihtsam seda jätkata, võrreldes asjadega, mis on jäänud idee tasandile.

Tahad tervislikumalt süüa? Võta vahepalaks õun või porgand (see võtab aega vähem kui kaks minutit) ja sa teed seda tõenäolisemalt ka järgmine kord.

Tahad, et lugemisest saaks harjumus? Võta raamat kätte ja loe esimene lehekülg (see võtab aega vähem kui kaks minutit). Enne kui tähelegi paned, oled lugenud juba kolm peatükki.

Tahad kolm korda nädalas jooksmas käia? Alusta jooksutossude jalgapanemisest (see võtab aega vähem kui kaks minutit), ülejäänu tuleb juba iseenesest.  

Niisiis on kahe minuti reegel oluline selleks, et mis tahes uuele asjale hoog sisse lükata ning rattad käima panna.

Allikas: lifehack.org

TOIMETAJA KOGEMUS
Annaliisa Köss (34), Nipiraamatu veebitoimetaja
Kasutan kahe minuti reeglit juba mitmeid aastaid ning see on aidanud mul oma elu palju paremini korraldada. Iga kord, kui mõtlen, et ah, las jääda, hiljem teen, siis tuleb see reegel jälle meelde ja teen hoopis kohe ära. Palju lihtsam on teha üks väike asi paari minutiga kui hiljem erinevaid kogunenud asju paigutada-koristada-pesta jne ning ülesandeid lahendada, mis oleks saanud ära teha hetkel, mil need päevakorda tekkisid. 

Samamoodi on ka tööelus. Lihtne on ju saata üks meil kohe ära, selle asemel et aina edasi lükata. Suuremate eesmärkide saavutamisel tuleb aga kasuks just inertsi reegel. Alustamine on sageli kõige raskem, aga kui olen juba pihta hakanud, lendab tegevus tegelikult kiiresti, tuleb vaid ennast üle lävepaku aidata. Selle sammu tegemiseks on kahe minuti reegel asendamatu! Proovige järele!

„Kasutan kahe minuti reeglit juba mitmeid aastaid ning see on aidanud mul oma elu palju paremini korraldada.“ Foto: erakogu