Foto: Aldo Luud
Inimesed
28. märts 2020, 11:24

ME SAAME HAKKAMA | Kauksi Ülle: „Ilmselt tuleb sel aastal aiakraami rohkem maha panna.“

Uurisime tuntud eestlastelt, millised on nende praegused toimetused ja millele nad segastel aegadel mõtlevad.

Kauksi Ülle: Ega meie pere polegi pidanud eriti ümber kohanema, elame juba 16-17 aastat mugavustevaba elu... Peale selle, et käin poes igaks juhuks maski ja kinnastega ning lapsed on koduõppel, pole midagi väga muutunud. 

Ma ei alusta praegu enam hommikutundidel oma raamatute kirjutamisest, vaid kõigepealt on kahel nooremal lapsel 3-4 tundi koduõpet. Ses mõttes tuli tööd natuke juurde, aga see on normaalne asi – lapsi vahepeal ka ise kodus õpetada. Koolid ongi ju välja mõeldud, et täiskasvanud saaksid oma mänge mängida. Praegu teeb laps koolitöö ära kahe-kolme tunniga, aga koolis pidi ta olema kuus tundi lärmavas keskkonnas.
Kuigi ausalt öelda käis küll paanikahoog läbi, kui rööpkülikut nägin. Aga alati on ju võimalik abi leida – kui mõni sõna on võõras, siis sõnaraamat lahti, kui valemit ei ole, siis Vikipeedia appi. Saime hea kogemuse, kust abi saada. Ja kui nädal hiljem ütles laps, et ära sega, ma teen ise oma rööpkülikud ära, siis oli ikka täitsa hea tunne.

Karantiinist oleme väga põhjalikult kinni pidanud. Kedagi praegu külla ei kutsu ja ise samuti külas ei käi. Lapsi poodi ei lase. See oleks minust ju väga inetu – ohtudele vilistada. Uudiseid jälgin kogu aeg ja olen selle tiiva esindaja, et meetmed oleksid pidanud olema juba varem ja kõvemad.

Olen seda kogu aeg teadnud, et ega see pidu igavesti kesta. Inimkond on läinud oma priiskamise, metsade raiumise ja pangamängudega nii liiale. Kui oma peaga aru ei saada, siis ongi nii, et inimest sunnitakse mõtlema – teeb seda siis loodus või kõrgem jõud.

Võrreldes eelmiste aastatega on erinev veel see, et tavaliselt valmistusime sel ajal juba oma kunstigalerii avamiseks. Mu mees Evar on vabakutseline kunstnik-ehtemeister. Aga sel aastal jääb turismindus ilmselt soiku. Nii et Evar parandab hetkel kasvuhoonet, mina riisun lehti. Koristame talu ümbrust ja nokitseme asjade kallal, mille jaoks eelmisel aastal nii palju aega ei jäänud. Ilmselt tuleb ka aiakraami rohkem maha panna. Isegi linnas elav laps külvas omal kastidesse tomatid ja kurgid üles tulema.