Foto: Andra Nõlvak
Kultuur
27. märts 2020, 15:45

LUGEMISSOOVITUS | „Mõistatuslik Lagerfeld“ paotab ukse moemaailma paavsti maailma

Laurent Allen-Caroni „Mõistatuslik Lagerfeld“ (Sinisukk, 2019) on kõige omanäolisem biograafiline teos, mida olen lugenud. Karl Lagerfeld oli täiesti fenomenaalne disainer ja inimene. Nagu seisab raamatu tagakaanel: „Temast on saanud legend, peaaegu müütiline kuju.“

Ent tema lugu – kuidas saksa poisist sai maailmakuulus disainer, keda peetakse moemaailma paavstiks ning kes juhtis Chaneli ja enda nimelist moemaja ning tegi koostööd Fendiga.

Temas oli salapära – ja on endiselt, sest just seda ta tahtiski. Ta tahtis, et temast ei jääks maha midagi peale tema loomingu.

Kuid mis teeb sellest kõige omanäolisema biograafilise teose? See, kuidas see kirja on pandud? Lagerfeldi lugu on jutustatud läbi elu. Mitte võetud konkreetseid verstaposte ja neil peatudes üritatud edasi anda tema olemust. Vaid kirjeldatud on tema elu ja suhtumist, nii nagu teised teda nägid.

Peakangelase enda tsitaate ja väljaütlemisi on vähe. Lagerfeldist räägivad teised ja räägivad tema teod. Räägib ajalugu. Ent just see paelubki. See pole kuiv aastaarvude ja tegevuste rodu. See on pisike – just pisike, sest rohkemaks Lagerfeld võimalust ei andnud – pilguheit tema ellu ja kujunemisloosse. Mõistatusliku Lagerfeldi maailma.