Ilu ja mood
5. aprill 2020, 12:00

Lükka vananemist edasi! Turguta välist ilu seestpoolt!

Kui ihaled veatut nahka, läikivaid juukseid või tugevaid küüsi, ei piisa seerumitest-kreemidest ega juuksehooldustoodetest. Välist ilu tuleb turgutada seestpoolt.

Kui ihaled veatut nahka, läikivaid juukseid või tugevaid küüsi, ei piisa seerumitest-kreemidest ega juuksehooldustoodetest. Välist ilu tuleb turgutada seestpoolt.

Toiduaine- ja ilutööstuse ühendamisest sündinud nutrikosmeetika all peetakse silmas nii «söödavat kosmeetikat» ehk ilukapsleid ja toidulisandeid kui ka vitamiinidega rikastatud kreeme. Kui kreemid hoolitsevad naha pealmiste kihtide eest, siis toidulisandid tugevdavad struktuuri sügavuti. Nii täiendabki selline kaksikkosmeetika edukalt tavapäraseid ilurituaale ja kosmeetikatooteid. Kapslisse pugenud vitamiinid ja mineraalained ennetavad aga naha vananemist, juuste väljalangemist ning soodustavad päevitumist.Toitumisterapeudi Triin Terasmaa sõnul on välimust ja naha tervist mõjutavaid tegureid palju: toitainete puudus, vere glükoosisisalduse kõikumine, alkohol, toidutalumatus, keskkond, hormoonid, nahahooldusvahendid, vananemine, ravimid, stress, seedimine, geneetika jpm. Seega on alati kasulik esmalt põhjustele mõelda ja naha kahjustumist ennetada. Ühtlasi endale teadvustada, et kui on tekkinud probleem, tuleb aidata tervikut. «Ära haara suvalist kapslit reklaami põhjal, vaid sea esmalt paika eluviis koos toitumisega ning jälgi sümptomeid,» paneb Triin südamele.

Toeta keha toitumisega«Kui mitmekesine menüü annab kehale kõiki vajalikke toitaineid, toetab see kindlasti nahka, juukseid ja küüsi,» jätkab funktsionaalse toitumise terapeut ja koolitaja Sirli Kivisaar. Ka kreemidesse ja hooldusvahenditesse lisatakse Sirli sõnul üha enam vitamiiniekstrakte just seetõttu, kuna praeguseks on teada, et antioksüdantsed vitamiinid suudavad naha pindmistesse kudedesse imenduda. Seeläbi toetatakse kahjustunud kudede taastumist, taastatakse sidekoelisi struktuure ja soodustatakse koguni rakkude jagunemist. Ent naha vastupanuvõime kahjustustele ja vananemisele on kindlasti märksa tugevam, kui toitume tervislikult.Triin usub samuti, et kõige paremini imendub vajalik kraam söögist. «Näiteks kirssidest saame C-vitamiini, kuid ka kõiki teisi keha jaoks tarvilikke koostisosi, mida ei pruugi toidulisandist üldse leidagi. Just sellepärast on tähtis esmalt toitumise korrastamisega alustada.» Ühtlasi hoiatab Triin, et teatud vitamiinide, mineraalainete ja muude toidulisandite võtmisel tuleb ka ettevaatlik olla – üks selliseid on näiteks raud.

Edasi lugemiseks: