Blogija Mari Jaanus on tütar Miaga kodune. Foto: Erakogu
Uudised
24. märts 2020, 11:09

Blogija Mari Jaanus jagab nippe, kuidas last ohjes hoida: ütle võimalikult vähe „ei“

"Minu tütar Mia hakkab varsti juba kolmeaastaseks saama ja ma olen temaga ikka veel kodune. Elame välismaal ja me abikaasaga ei ole pidanud vajalikuks teda lasteaeda panna," sõnab blogija Mari Jaanus, kes on iga päev kodus ja teab, et paariaastase lapse ohjes hoidmine võib mõnikord olla tõeline väljakutse.

"Lihtne on panna multikad mängima ja lasta televiisoril lapsehoidjatööd teha. Kui aga selle lihtsa vastupanu teed minna ei soovi, siis on mul mõned soovitused, mis võivad abiks olla," jagab Mari lahkelt oma nippe.

  1. Ära karda segadust – mängides ja meisterdades on see kerge tekkima. Ära karda seda, vaid lähene ka korra loomisele mänguliselt. Koristamise ajal laulmine või hüüdmine “Kes rohkem klotse kasti jõuab panna!” haarab last tunduvalt rohkem, kui lihtsalt käsk koristada. 
  2. Mõnikord on okei lapse soovidele järele anda – kindlasti tuleb teil kodus ette hetki, kus üks tahab üht ja teine teist asja teha või süüa. Mõnikord on tore plaanist kõrvale kalduda ja teha asju teisiti. Kindlasti ära anna lapse soovidele järele, kui olukord on läinud juba nõudmiseks või jonniks.
  3. Räägi läbi ja lepi kokku – lastega on üllatavalt lihtne asju läbi rääkida. Kui teete juba hommikul plaani, kuidas terve päev välja hakkab nägema, on kõigil kergem end selleks meelestada ja ette valmistada. Aga ära aja segamini läbirääkimist ja äraostmist!
  4. Kaasa laps enda tegevustesse – kui pead pesu pesema panema, las laps sordib värvide järgi musta pesu ära. Kui pead lilli istutama, las laps paneb potid mulda täis. Kui pead süüa tegema, anna lapsele ea- ja jõukohaseid hakkimise või pesemise ülesandeid. Jällegi, ära sunni last neid asju tegema, kutsu ta endale appi.
  5. Ütle võimalikult vähe “ei” – esmalt hakka jälgima, kui tihti sa “ei” ütled. Edasi hakka “ei” ütlemist ennetama ja asenda see hoopis uue idee välja pakkumise või olukorra selgitamisega. Näiteks kui laps tahab valge seina peale joonistada, siis ütle talle, et joonistatakse ainult paberile või värviraamatusse. Kui ta tahab mullaste jalgadega üle toa joosta, siis ütle talle, et enne tuppa minekut on vaja jalad ära pesta, mitte ära karjata lihtsalt: “Ei lähe!”.
  6. Ära keela asju oma laiskusest – sa just istusid, aga tema tahaks nüüd värvidega joonistada. Sa just istusid, aga tema pakub välja, et võiks õue minna. Muidugi on erandeid ja juhuseid, kui me olemegi tõesti väga väsinud ja vajame seda mõnd minutit käed süles istumist, aga tõenäoliselt siis, kui sa oled lapsele guaššvärvid kätte andnud, saad sa need kolm minutit vähemalt viiega korrutada ja ehk endale isegi tassi kuuma kohvi lubada.
  7. Minge vähemalt üks kord päevas õue – värske õhk teeb tuju heaks ning annab hea une. Internetis leidub kuhjaga erinevaid lihtsaid aardejahte, bingosid ja mänge, mida saab erinevas vanuses lastega mängida pargis või aias suhteliselt väikese ettevalmistusega. Kindlasti arvesta väljas viibides sotsiaalse distantseerumise nõudega!
  8. Ole hetkes – ma tean, et sul on peas miljon asja, aga need ei saa ju kiiremini tehtud, kui sa pidevalt mõtled, et need on ikka veel tegemata. Naudi hetke, päästa ka enda sisemine laps valla ja lõbutse.

Kodused mängud:

  1. Las laps valib oma riided ise – näiteks lase tal valida meelepärased rõivad koduriiete hulgast või isegi paari-kolme särgi või retuuside hulgast. 
  2. Juurikate pesemine – lastele meeldib veega solberdamine ja kui sa ise sellest kasu saad, on ju eriti vahva. Pane rätik maha, kauss vett täis ja sinna sisse kartulid. Lapsele anna kätte väike harjake või nuustik ja kartulipesu algab.
  3. Pesu sorteerimine värvide järgi ja selle pesema panemine – näita lapsele ette, kuidas seda teha. Üheskoos saab see kiiresti tehtud!
  4. Pesu restilt korjamine – anna lapsele kätte sokk ja küsi, kelle oma see on. Moodustage koos hunnikud erinevate pereliikmete puhta pesuga.

Lase lapsel võimalikult palju asju ise teha ja palu tal ka ennast aidata. Ent ära unusta, et ta vajab turvatunnet ja teadmist, et sa hoolid ja tahad temaga koos aega veeta. Mõnikord näitab sinu armastust näiteks selline väike asi, et paned ta kingapaelad või jopeluku kinni, hoolimata sellest, et ta saaks sellega ka ise väga hästi hakkama.