Kertu JukkumFoto: Stanislav Moškov
Inimesed
18. märts 2020, 13:48

Aasiast läbi raskuste koju jõudnud Kertu Jukkum: mõne tunniga oli Eesti kantud sealsete riikide jaoks punasesse listi

Reisimise entusiastina tuntud Kertu Jukkumi plaan paar kuud peamiselt Aasias ja Põhja-Ameerikas rännata läks saatuse keerdkäikude tõttu teisiti. Eestist ära jõudis ta olla vajad kaks nädalat ja kodumaale naasmine ei olnud sugugi kergete killast ülesanne.

„Lendasin Vietnami paradiisisaarele Phu Quoc, sealt Laosesse, Kambodžasse. Jõudsin Lõuna-Kambodža saartele välja ja plaanisin sealt tagasi Vietnamisse pöörduda,“ sõnab Jukkum, kellel õnnestus Aasias olla vaid kaks nädalat.

Koroonast ja selle hirmust oli seal kaks nädalat tagasi vähe kuulda, kuid ettevaatusabinõud olid Jukkumi sõnul kasutusel ka seal. „Siem Reapis tuvastati üks haige, misjärel suleti kõik koolid. Lennujaamades, lennukites kontrolliti ja kraaditi pidevalt. Hiljem ka tänavatel. Karantiiniruumid seati valmis,“ sõnab ta. Vietnamis pöördus olukord kriitiliseks aga vaid päevadega. „Peagi keelati maalepääs kõigile, kes on alates veebruarist viibinud Euroopas. Laoses oli samal ajal rahulik. Keegi ei rääkinud ega peljanud ka midagi,“ meenutab ta.

Kuigi ta ise viirust ei karda, on ta mures oma vanaema ja kõigi teiste eakate pärast. „Majanduskriis teeb samuti murelikuks,“ sõnab Jukkum.

Ärevad jutud Eesti seisust jõudsid temani möödunud reede varahommikul, kui ta ärgates telefonist sõnumeid luges. „Loetud tundidega oli Eesti sealsete riikide jaoks kantud niinimetatud punasesse listi. See tähendas automaatselt, et viisavabadus on peatatud ja mitmed riigid keelasid ka transiidi. Eesti välisministeeriumil, näis, et info veel puudus,“ kirjeldab ta olukorda.

Jukkum kaalus ka eraldatud saarele jäämist. „Järgmisi samme oli keeruline ette näha ja seetõttu tundus korraks, et pole vahet, kas olen karantiinis paradiisisaarel või kodus. Tänase seisuga olen muidugi rahulolev, et võtsin vastu otsuse kohe tagasi pöörduda,“ sõnab ta.

Tagasi koju õnnestus tal jõuda alles kolmanda lennupiletiga. „Kuna esimene lennupilet oli algusega Vietnamist ja öö jooksul keelati Eesti kodanikele transiit, ei lastud mind Kambodžast Vietnami lennukile, et sealt kodulennule pääseda. Seejärel sõitsin bussiga Kambodža riigi teise otsa – pealinna, kus selgus, et paljud lennud on tühistatud, transiiti keelavaid riike tuleb iga tunniga juurde. Kolmanda piletiga õnnestus Phnon Penhist läbi Bangkoki ja Moskva koju saada,“ kirjeldab ta seiklust koju.

Tänaseks on ta neljandat päeva kodus karantiinis. Kuigi praeguseks on Jukkum haigeks jäänud, ei tea ta, kas põeb koroonat, sest seda testi ta praegu teha ei saa.

Küll aga on Eestis kavas laiendada koroonaviiruse testimise võimalusi.