Foto: PantherMedia/Scanpix
Rasedus
6. juuni 2022, 12:37

Müüdid ja tegelikkus – mida on rasedana ohtlik teha?

Rahvasuus ringleb hulk müüte asjadest, mida rasedad teha ei tohiks, sest see võib talle ja kõhubeebile halvasti mõjuda. Mida tasub uskuda ja mida mitte, selgitab Pelgulinna sünnitusmaja raseduskeskuse ämmaemandusjuht Elina Piirimäe.

„Kõik, mida naine kardab väga, võiks jätta tegemata, sest see kartus, hirm ja mure võib ka olla üks põhjus, mis mõjutab kehakeemiat,“ sõnab Piirimäe.

„Aga rasedus on tervise tundemärk,“ julgustab Piirimäe naisi, et beebiootus ei tähenda seda, et ümbritsevat maailma kartma peaks.

1. Rasedana ei tohi juukseid värvida – MÜÜT

Nii selle kui ka kõikide muude selliste asjadega – à la kodukeemia kasutamine, nahakoorimine (ei räägi tselluliidiravist) – on tegelikult väga lihtne. Kõike võib kasutada, tavatingimustes ei ole nendes juuksevärvides ega värvivates šampoonides selliseid aineid, mis kuidagi suudaksid loote heaolu või kasvamist takistada. Aga siin võivad hakata mängima teatud asjaolud. Kui rase on juuksur, kes teebki 12tunniseid vahetusi ja ainult juustevärvimist selle päeva jooksul, hingab sisse neid aure, vot siis võib hakata see tervisele mõjuma. Aga kõigepealt mõjub see ikkagi naise tervisele ja siis hakkab kahjustuma loote tervis.

2. Rasedana ei tohiks vannis käia – MÜÜT

Kui on tegu normaalse rasedusega, ei ole selle katkemise ohtu ega ole tegemist riskirasedaga, siis võib käia vannis, spaas, saunas.

3. Kakaovõi ennetab venitusarme – MÜÜT

Kakaovõid ega õlisid, midagi ei ole, mis neid venitusarme ennetab. Venitusarmid on seotud naha kollageenisisaldusega ja ükskõik, mida me sinna peale määrime, seda kollageenisisaldust veres me ei suuda suurendada. On küll soovitusi, et tuleb süüa sülti või puljongit, aga need on sellised looduslikud nõuanded. See ei aita. Loomulikult võib nahka hooldada rohkem, kõhunahk eriti venib välja ning seetõttu võib olla kuivem, tundlikum ja vajab niisutamist. Aga venitusarmide vastu ei saa mitte midagi teha. Kui on geneetiline eelsoodumus, siis need tulevad.

4. Saunas ei tohi käia NII JA NAA

Saunas, kus temperatuur saunalaval on kuni 70 kraadi, on täiesti normaalne. Lihtsalt, et inimene esimest korda elus ei lähe sauna. Aga rasedale kehtib sama asi nagu kõigile teistele, pärast sauna tuleb ennast kiiresti maha jahutada. Ekstreemsusi ei maksa teha, aga külma vee alla minemisest piisab.

Infapunasaunas ei soovita käia, sest see soojendab seest väljapoole. Nagunii on raseda kehatemperatuur tõusnud. Kuumatunne tekib infrapunasaunas tükk maad hiljem kui tavasaunas ja kui siis keha sisetemperatuur tõuseb, siis see on kahjulik.

5. Raseduse ajal ei tohi keha koorida, sest see paneb mürgid kehas liikuma – MÜÜT

Koorimisviise on väga palju erinevaid. Kindlasti ei soovita kasutada tselluliidile mõjuvaid kreeme jms vahendeid. Nendel toodetel on tavaliselt juhend ka kaasas, et naine peab jooma hästi palju pärast selle kasutamisel. Raseduse ajal ei ole mõtet sellega alustada, aga tavaline kehakoorimine on okei. Lähed õhtul vanni, lõõgastud ja koorid nahka, midagi ei juhtu. Kõik dušigeelid, kus on koorivad terad sees, jällegi – täiesti ohutud.

6. Raseduse ajal ei tohiks huuli värvida, sest sööd huulevärvi sisse – MÜÜT

Huulevärvis ei ole midagi sellist, mis isegi sissesöömisel loodet kahjustada võiks. Kui rase tahab ilus välja näha ja huuli värvida, palun väga. Sama käib dekoratiivkosmeetika kohta. Pigem aitab kaunis väljanägemine raseda enesetunnet parandada.

7. Käsi ei tohi tõsta kõrgele – MÜÜT

See on nii vana müüt. Vanasti inimesed uskusid jah, et kui küünitad kõrgele, paned pesu kuivama või muud sellist, siis nabaväät läheb lapsel ümber kaela. Aga see ei vasta kuidagi tõele, sest nabaväät on nii libe, et võib isegi sünnituse ajal libiseda ümber kaela.