Foto: PantherMedia/Scanpix
Uudised
14. veebruar 2020, 08:00

Sõbrapäeva tähistamine on endiselt popp! Lasteaiad ja koolid võluvad südamlike ettevõtmistega (3)

Kuigi kalleid inimesi ja armsaid sõpru võiks meeles pidada iga päev, on sõbrapäev hea võimalus sellest neile märku anda. Mujal maailmas valentinipäevana tuntud traditsioon jõudis Eestisse küll alles 1980ndate lõpus, kuid on muutunud väga oodatud tähtpäevaks.

Ehkki sõbrapäev on muutunud küllaltki kommertslikuks – nagu on juhtunud paljude teistegi tähtpäevadega – on säilinud mõned armsad tavad ja traditsioonid selle tähistamisel. Näiteks sõbrapäeva postkasti avamine koolides. Naisteleht uuris, kuidas tähistatakse tänast päeva lasteaedades ja koolides.

Ühe Tallinna lasteaia sõimerühmas võetakse kõige pisematega ette vahva küpsetamine – üheskoos valmistatakse muffineid, mida hiljem ka kaunistatakse. Kodus pidi iga laps koos vanemaga meisterdama sõbrapäevakaardi. Omatehtud kaardid jagatakse rühmas laste vahel ja nii jääb kõigile sellest päevast tore mälestus.

Ühes teises Tallinna lasteaias tähistatakse sõbrapäeva päris suurejooneliselt. Paar päeva enne seda korraldati sõbrapäevalaat, kus meisterdati, avatud olid sõbrapäeva kohvik, õnneloos ja erinevad töötoad, millest lapsed koos vanematega osa võtta said. Ürituselt teenitud tulu läheb lasteaiale, et selle eest midagi vajalikku osta. Õigel päeval tähistatakse sõbrapäeva lastega lasteaiakeskselt.

Peetri lasteaias on terve sõbrapäeva-nädala jooksul avatud heade soovide postkast. Iga laps saab kodus joonistada või meisterdada oma rühmas olevatele sõpradele kaardi ja sisse kirjutada head soovid, et see siis postkasti panna. Sõbrapäeval on soovituslik temaatiline riietus, olgu selleks siis midagi punast, roosat või hoopis südametega.

Kose vallas asuvas koolis on juba nädala jagu olnud avatud sõbrapäeva postkast, kuhu saab kaarte panna. Pisikestel õpilastel on lubatud sõbrapäeval kooli kaasa võtta kaisuloom ja muidugi ei puudu erinevad mängud.

Miks mitte aga kasutada sõbrapäeva-nädalat hoopis selleks, et koolielu elavdada. Näiteks stiilinädala näol. Just seda ühes Tallinna koolis tehaksegi. Igal päeval on erinev teema ja koolinädala viimasel päeval – sõbrapäeval – punane ja roosa.

Huvitavalt tähistab sõbrapäeva üks Raplamaa kool – nimelt on sel päeval eetris sõbraraadio, saalis avatud fotonurk ja päeva stiiliks erksavärvilised riided. Muidugi ei puudu ka sealt postkast.