Auhinnagala kuulus täielikult Bong Joon-Hole, kes lahkus Oscarite galalt nelja kuldmehikesega. Ta ütles kahes tänukõnes, et on valmis jooma järgmise päeva hommikuni.Foto: Pressimaterjal
Film
10. veebruar 2020, 09:46

Nelja Oscariga pärjatud mängufilm „Parasiit“ on ETV2 ekraanil juba sel kolmapäeval

Ööl vastu esmaspäeva nelja Oscariga, sealhulgas parima filmi tiitliga pärjatud Lõuna-Korea film „Parasiit“ jõuab televaatajateni juba sel nädalal – ETV2 näitab kriitikute ja kinokülastajate lemmikut kolmapäeval kell 21.30. 

Kuuele Oscarile nomireeritud „Parasiit“ viis auhinnagalalt koju neli auhinda –  parima filmi, parima võõrkeelse filmi, parima originaalstsenaariumi ja parima režissööri kategoorias. Oscarite jagamisel ajalugu teinud ja ka Cannes’i filmifestivali Kuldse Palmioksa pälvinud režissöör Bong Joon-ho film on võhmale võtva tempo ja hingekriipiva pingega esitatud lugu, kus segunevad komöödia, põnevik, tragöödia, sotsiaalne melodraama ja kõik, mis nende žanrite vahele jääb.

Rabava detailitunnetusega jäädvustatud film räägib sotsiaalsest olelusvõitlusest ja klassisõjast, kus uskumatud süžeepöörded panevad vaatajad pidevalt nähtut ja tegelasi ümber hindama.

„Parasiit" jälgib Seouli agulis elavat Kimide perekonda, kus poeg ja tütar üritavad kemmergus ülemise korruse äri wifit varastada, ema voldib kokku pitsakarpe (mis on ka pere ainus ametlik sissetulek), isa aga kamandab tänavalt mööduvat prussakamürki pritsivat autot nähes aknaid avama, et korterile tasuta tõrjet saada.

Ühiskonna põhjakihti kuuluva, ent kokkuhoidva perekonna jaoks avaneb peagi elu võimalus, sest nende poeg kutsutakse inglise keele eraõpetajaks ülirikkuritest Parkide villasse. Pärast rida osavaid (ja ülimalt koomilisi) manipulatsioone on terve Kimide perekond teenindamas miljonäride perekonda, kellel pole pole õrna aimugi, et need inimesed omavahel kuidagi seotud on. Ja see on alles loo sissejuhatus…

Filmidega „Mälestused mõrvast“, „Keha“, „Snowpiercer“ ja „Okja“ tuntust kogunud Bong Joon-ho on „Parasiidi“ näol saanud valmis oma senise karjääri kõige olulisema teosega ning tõusnud Aasia kino vaieldamatuks suurkujuks. Üle maailma ja ka Eestis on filmi saatnud tohutu edu nii kinodes kui ka auhindade jagamisel.

Oscaritega kulmineerunud filmiauhindade hooajal on „Parasiit“ pälvinud kõik olulised tunnustused – Cannes’i filmifestivali Kuldse Palmioksa, parima võõrkeelse filmi Kuldgloobuse, parima võõrkeelse filmi ja originaalstenaariumi BAFTA, näitlejate gildi Screen Actors Guild parima näitlejateansambli preemia jpm.