Foto: PantherMedia/Scanpix
Maailm
7. veebruar 2020, 21:22

Soome annab nii emadele kui isadele pea seitse kuud vanemapuhkust (7)

Soome valitsus plaanib muuta praegust vanemapuhkuse süsteemi ning anda nii emadele kui isadele võrdselt aega lapsega kodus olla.

Uue süsteemi järgi saaks kumbki vanem 6,6 kuud vanemapuhkust. Kui üks vanem soovib puhata natuke rohkem, on võimalik teiselt üle kanda kuni 69 päeva. Üksikvanem saab õiguse kogu vanemapuhkuse perioodi ära kasutada. Ka viimane raseduskuu on vaba ning vanemapuhkuse sekka seda kuud ei arvutata.

Hetkel lubab Soome emadele neli, isadele kaks kuud vanemapuhkust. Uus seadus hakkab kehtima ilmselt 2021. aastal.

Ameeriklaste CNN toob esile, kui kehv on vanemapuhkuse seis USAs võrreldes edumeelsete riikidega nagu Rootsi, Norra, Portugal, Island ja Eesti. Need riigid on UNICEFi uuringu andmeil kõige vanemasõbralikumad. Maailma arenenud riikidest on USA ainus, kus igasugune tasustatud vanemapuhkus seadusandluses puudub. Ettevõttetel on Ameerikas küll tavaks kuuenädalane puhkus emadele, mis algab lapse sünni päevast, ent see pole seadusega piiritletud, pigem välja kujunenud komme. Isadele pole traditsiooniliselt midagi sellist ette nähtud. 2019. aasta lõpus kiitis kongress heaks 12 nädala pikkuse tasustatud vanemapuhkuse riigitöötajatele.