„Jokkeri“ täht Joaquin Phoenix süüdistas Briti filmiauhindade väljaandjaid rassismis. Foto: EPA/Scanpix
Film
3. veebruar 2020, 11:08

BAFTA | Joaquin Phoenix kriitilises tänukõnes: me saadame värvilistele sõnumi, et teid ei oodata siia (3)

Pühapäevasel Briti filmiauhindade BAFTAde jagamisel võitis esimese ilmasõja teemaline „1917“ seitse auhinda, sealhulgas parima filmina ja parima režissööritöö eest. Parimaks meespeaosatäitjaks kuulutatud Joaquin Phoenix tegi aga korraldajate aadressil äärmiselt kriitilise sõnavõtu. 

Jokkeri rolli eest auhinna pälvinud Phoenix heitis Briti filmi- ja teleakadeemiale ette valgete näitlejate eelistamist: nominentide seas polnud ainsatki teise nahavärviga näitlejat. Võit tekitas temas kahetisi tundeid, „sest väga paljudel mu kolleegidel, kes seda [võitu] väärivad, pole sama privileegi“. Näitleja süüdistas: „Me anname värvilistele inimestele väga selge sõnumi, et teid ei oodata siia.“

Parimaks naispeaosatäitjaks tunnistati Renée Zellweger Judy Garlandi rolli eest filmis „Judy“. Nii tema kui ka Phoenix on oma rollidega juba ohtralt auhindu pälvinud ja võidavad suure tõenäosusega järgmisel pühapäeval Los Angeleses ka Oscari.

Renée Zellweger teenis parima naispeaosatäitja auhinna. Foto: Reuters/Scanpix

Sam Mendese „1917“ teenis peale eespool öeldu ka parima Briti filmi, visuaalefektide, operaatoritöö, kunstikutöö ja parima heli auhinna. Üheainsa katkematu võtte muljet jättev sõjadraama tõusis tänu BAFTA-menule suursoosikuks ka Oscarite jagamisel. 

Kõrvalosatäitjate BAFTAd läksid Laura Dernile („Abielu lugu“) ja Brad Pittile („Ükskord Hollywoodis“). Pitti asemel võttis auhinna vastu tema filmipartner Margot Robbie, kes kandideeris naiskõrvalosatäitja auhinnale, kuid jäi sellest ilma. Robbie naljatas, et Pitt paneb auhinnale nimeks Harry, sest see tuleb tema juurde USAsse. Prints Williamit ja tema kaasat Catherine'i võis näha Megxiti-naljale veidi kramplikult kaasa naermas.

„Sõrmuste isanda“ näitleja Andy Serkis pälvis auhinna brittide panuse eest kinokunsti, Steven Spielbergi omaaegse fantaasiafilmi „E.T.“ produtsent Kathleen Kennedy aga õhtu tähtsaima auhinna Fellowship Award. Selle andis üle kroonprints Charlesi vanem poeg prints William, kes tegutseb Briti filmi- ja teleakadeemia presidendina. „Meil on siin Ühendkuningriigis ja paljudes teistes maailma riikides vedanud, et meil on vapustavad kineastid, näitlejad, produtsendid, režissöörid ja tehnikud – igasuguse tausta ja juurtega mehed-naised, kes meie elu filmi kaudu rikastavad,“ vahendab The Independent printsi kõnet. „Ometi leiame end aastal 2020 – ja viimaste aastate jooksul mitte esimest korda – taas rääkimas vajadusest teha enamat, kandmaks hoolt selle sektori ja auhinnaprotsessi mitmekülgsuse eest. Praegusel ajastul ei tohi nii olla.“ 

Prints lisas, et BAFTA esinaine Dame Pippa Harris ja organisatsiooni juht Amanda Berry on temaga nõus ning jätkavad väsimatult tööd, et loomingulisi andeid avastataks ja toetataks. Printsi sõnul on võtnud organisatsioon kogu auhindamise protsessi luubi alla, kandmaks hoolt, et võimalusi jaguks kõigile.