Maarja Undusk Jaan Krossi tütar Maarja UnduskFoto: Stanislav Moshkov
Inimesed
5. veebruar 2020, 06:00

Jaan Krossi tütar Maarja Undusk: „Lapsena ei saanud ma küll aru, et mingis erilises peres kasvaksin.“

«Ta oli vägev kuju. Mida kaugemale ta jääb, seda suuremaks muutub,» ütleb kirjaniku tütar Maarja Undusk isa kohta, kelle sajandat sünniaastapäeva üsna pea tähistame.

«Ta oli vägev kuju. Mida kaugemale ta jääb, seda suuremaks muutub,» ütleb kirjaniku tütar Maarja Undusk isa kohta, kelle sajandat sünniaastapäeva üsna pea tähistame.

Maarja (61) sõnul pole talle kunagi meeldinud end kellegi teise järgi defineerida. Me kõik oleme ju oma vanemate lapsed, kellegi elukaaslased või abikaasad. Pealegi puuduvad lastel vähimadki teened oma vanemate tuntuse või headusega seoses. Oma isa sajanda sünniaastapäeva puhul teeb Maarja aga erandi: «Minu vanemad olid tegelikult väga lihtsad inimesed, kes suhtlesid kõikidega ega ajanud taga positsiooni ühiskonnas. Ma leian aga, et isa sajas sünniaastapäev väärib tähelepanu ja äramärkimist ning et mul on kohustus siin oma sõna sekka öelda.»

Täitsa tavaline koduMaarja sünnikoduks oli kitsas üürikorter Pääskülas, kuhu Jaan Kross ja Ellen Niit aasta enne tema ilmale tulekut kolisid. «Nad olid mõlemad veel endises abielus ja sellesse korterisse, väikesele üüripinnale «põgenesid» nad oma perekondade eest,» selgitab ta. Ametlikult heitsid Jaan ja Ellen paari alles aasta pärast Maarja sündi 1960. aastal ning Jaanile oli see kolmas abielu.Kitsastes tingimustes polnud juttugi sellest, et kaks Eesti tulevases kirjandusloos äärmiselt olulist persooni kabinetivaikuses tööd teha saaksid. Ja kuigi vanalinna Kirjanike majja kolisid Krossid siis, kui Maarja polnud veel kolmeaastanegi, mäletab ta seda pisikest Pääsküla verandaga korterit ikkagi. Nagu ka vanemat venda Toomas Niitu, ema poega, kes samuti seal kasvas ja kellest hiljem sai hinnatud psühholoog.

Edasi lugemiseks:

Osta üks artikkel

Ühe artikli lugemisõigus
3.99