Foto: PantherMedia/Scanpix
Lugejakiri
30. jaanuar 2020, 10:39

Lugejakiri: „Ma raban mitmel kohal, teenin mitmekordset Eesti keskmist palka, aga ikka on kuu lõpus raha otsas.“ (58)

Kui mitmel kohal rabav töömees Oskar kurtis Naistelehele saadetud lugejakirjas, et teenib küll keskmisest rohkem raha, aga eluga ikka hakkama ei saa. Pärast seda võttis toimetusega ühendust humanitaar Ott, kes teenib kahekordset keskmist palka, kuid ei saa ka eluga hakkama.

"Ma raban ka mitmel kohal, aga seda eelkõige selleks, et endal oleks elukoht olemas ja toidulaud kaetud – 3000 eurot kätte kaob ikka kui vesi kerisele," kurdab Ott. 

"Ma maksan samuti oma palgast ära korterilaenu, krediitkaardi kogunenud intressi ja õppelaenu. Autoliisingut mul polegi! Lisaks veel kommunaalkulud, telefon ja maksan ka eksnaisele natuke lapserahasid. No ja siis kulub ülejääk toidule, joogile ja muudele vajalikele asjadele. Lapse ema teenib minust vähem, kõigest 1800 eurot kuus, mistõttu on lapsel üsna hea elu ikkagi," tõdes Ott.

Aga ka Otil on neid kuid, kus kaks nädalat enne palgapäeva on raha nullis. "Ma ostan üldiselt kuu alguses külmkapi kartuleid, konserve, külmutatud aedvilju täis. Teise kappi lähevad makaronid ja muud kuivained. Kahjuks jõuavad osad külmkapis olevad asjad kuu lõpuks halvaks minna ja ma pean nad ära viskama - näiteks šampinjonidega on pidevalt mingi jama ja ma pole neid veel mõistnud õigel ajal ka sügavkülma panna," kurdab Ott. "Kui palgapäevani jääb paar nädalat, siis hakkan ahjukartuleid, kapsasuppe ja muud säärast tegema. Ma üritan ka veganina toituda, mistõttu hästitoitvat ja odavat liha ma üritan mitte tarbida."

"Perega reisimisest ma ei julge unistadagi, sest ma eelistan reisida üksi. Muidugi oleks võimalik kokku kolida lapse emaga, kuid mulle meeldib üksi elada. Kahepeale saaksime tegelikult täitsa okei elamise kokku. Praegu maksan enda korteri eest kuus 800 eurot, tema maksab enda korteri eest vast 300," kirjeldab Ott.

"Kallist konjakit ma ka ei joo. Korra, kaks või kolm ostan nädalas veini, aga ka mitte kõige kallimat. Kuni raha lõppemiseni söön pigem väljas või tellin kulleriga koju, eks selle pealt võiks kokku hoida, aga ma kipun üksi olles liiga palju süüa tegema ja siis selle ka kõik kohe ära sööma. See pole kehakaalule hea."

Ott tunnistab, et ta päris Oskari kombel pensionäridele ei mõtle ja riiki orjastamises ei süüdista, kuid ühes osas on Ott Oskariga nõus – maksud tuleb kiires korras üle vaadata. "Nõus, mida ma maksan rohkem tulumaksu, kui pidevalt raha otsas," ütles Ott. "Tahaks ikka kord kuus nädalavahetuseks mingi tripi välismaale ka teha."