Raha.Foto: Julia Vakina
Lugejakiri
29. jaanuar 2020, 10:10

Lugejakiri: teenin kuus 1500 eurot, aga ikka eluga hakkama ei saa (158)

Mitmel kohal rabav töömees teenib küll keskmisest rohkem raha, aga ikka eluga hakkama ei saa.

„Raban mitmel kohal, et perel elukoht oleks ja toidulaud kaetud, aga ikka jääb väheks,“ kirjutab Oskar, kes teenib kokku kuus 1500 eurot..

„Maksan oma palgast ära korterilaenu, autoliisingu, krediitkaardil kogunenud intressi ja õppelaenu. Lisaks vajavad katmist kommunaalkulud, telefon, vanema lapse trennid. No ja siis kulub toidule, kütusele, riided – muud kulud. Seis on selline, et maksudest ei jäägi eriti midagi üle. Üle poole läheb maksudeks julgelt. Mõni kuu vaja poisil trennis mööda Eestit vurada, siis peab kah midagi kaasa andma. Naine teenib minust vähem, aga maksab endale võetud kohustused ja noorema lapse trenni," selgitab Oskar.

Mehe sõnul on neil kaks nädalat pärast palgapäevi ikkagi seis, kus poes käiakse sentide eest ja planeerides.

„Ja ma ei osta kõige kallimat liha ega joo konjakit. Korra või kaks kuus ostan mõned õlled, koju tordi ja lastele kommi, aga muidu valime ikka soodushinnaga tooteid. Suisa allahinnatud ja tänase kuupäevaga toitu. Maitsel pole midagi viga. Mis saaks siis, kui ma ostaks täishinnaga – seda ma küll ette ei kujuta. Maalt saame vanematelt kartuleid ja juurikaid. Moosid, kurgid, seened kah keldris ootamas. Ja ometigi ei tule välja,“ on Oskar muserdatud ja lisab: "Perega reisimisest ma üldse ei unista!"

„Pingutada võid, aga kasu pole. Hinnad lähevad eest niivõrd kiirelt ära. Lapsi näengi ainult riigipühadel või vaheajal, sest muidu raban ainult tööd teha. Kas see ongi siis see elu, mille nimel meie esiisad surid ja kannatasid? Või saadab meie riiki ja töötegijaid armutu saatus pidevas orjuses toimetada ja ellu jääda?! Midagi peab siin muutuma! Pensionäride peale ei julge mõelda. Ise ei julge kah seetõttu vananeda, sest siis oleks kohe päris vaene. Naisega oleme ka naljatlenud, et mõnest toetusest tuleks kasulikum see eluke meil. Maksud saaks makstud ja süüa kah antakse, aga siis jääks tervis ja suhted terveks ja alles. Praegu maksad ausalt makse ja almust ei kerja, aga tervis halveneb, perega pole koos aega olla. Midagi on ikka valesti meie riigis,“ leiab Oskar, et Eestis tuleks kiiremas korras maksukoormus üle vaadata.